På sin hemsida uppmanar fastighetsbolaget Mitt Alby personer som bor i bolagets lägenheter men inte har förstahandskontrakt att ta kontakt med värden. Det kan gälla personer som har andrahandskontrakt som löpt på under mer än ett år och personer som bor i tredje eller fjärde hand.
En förutsättning för att få ta över kontraktet är dock att den blivande hyresgästen lever upp till bolagets krav när det gäller inkomst och andra villkor.
Mitt Alby kritiserades hårt när bolaget för en tid sedan köpte 1300 av det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggens lägenheter på Albyberget. Många hyresgäster såg framför sig hur lägenheterna skulle topprenoveras med chockhöjningar av hyran som resultat och Nätverket Alby är inte till salu bildades för att stoppa utförsäljningen.
"Bra vid första ögonkastet"
Nätverket är dock positivt till initiativet att hjälpa personer med svartkontrakt att ta över sina bostäder.
– Vid första ögonkastet är det bättre än hur många andra bostadsbolag agerar, säger Emma Dominguez, som är en av de drivande bakom nätverket.
Samtidigt tror hon att initiativet är ett sätt för bolaget att föregripa den kritik som kommer att komma mot Mitt Alby – men också många andra bostadsbolag – när upprustningen av miljonprogrammen sätter igång de närmaste åren.
– De flesta miljonprogram måste genomgå stambyten. När de ska in och göra dem så kommer man att kolla igenom kontrakten och de människor som bor i lägenheterna. När det sätts i verket kommer det i alla miljonprogram att vara tusentals som hamnar på gatan för att man bor i andra hand, för att man är papperslös eller asylsökande. Alla som bor i andra hand kommer att få det väldigt svårt, säger Emma Dominguez.
Kritisk till hårda kriterier
Mattias Tegefjord, vd på Mitt Alby säger till DN att mellan fem och tio procent av lägenheterna hyrs ut svart. Många av dem som hyr har bott länge i lägenheterna och etablerat sig i området.
– Vi vill inte sätta åt dem som hyr i andra hand. Vi vet att många av dem har levt under utsatta förhållanden och att det är svårt att få tag i någonstans att bo. Vi vill ge dem chansen att etablera sig på riktigt och bo tryggt, samtidigt som vi vill bli av med dem som sitter på kontrakt som de hyr ut utan tillstånd, säger Mattias Tegefjord till DN.
Emma Dominguez tycker att initiativet är ett steg i rätt riktning men betonar att problemet med svartkontrakt inte är unikt för Alby.
– Det kommer att hända med alla miljonprogram och frågan borde uppmärksammas mycket mer. Nu har mitt Alby gjort ett statement, men hur kommer de andra bolagen att hantera situationen?
Hon menar också att kriterierna för att få ett förstahandskontrakt gör situationen omöjlig för många.
– Ofta krävs det att man har fast jobb för att få ett kontrakt. Många har inte det men kan ändå försörja sig genom visstidsanställningar eller olika timanställningar, man pusslar med ekonomin. Det finns också familjer som delar lägenhet för att ha råd med hyran. De personerna kommer inte att få ta över kontrakten eftersom de inte lever upp till kraven, säger hon.
Amnestin gäller i november och december. Från och med årsskiftet kommer Mitt Alby sedan att skicka ut en enkät till alla lägenheter för att kontrollera om svartuthyrning fortfarande förekommer. Om det upptäcks kommer de som står på kontraktet att förlora lägenheten och de som bor i lägenheten tvingas flytta ut, enligt meddelandet på Mitt Albys hemsida.