– Vi har ju tidigare skapat Black Coffee hbtq som undergrupp till Black Coffee, en medlem i RFSL Stockholm, men vi ville visa att vi står på egna fötter, vilket vi alltid gjort men känt att vi blivit överskuggade, säger Juliet Atto, en av grundarna till Black Queers Sweden.
Black Queers Sweden – som enligt den egna programförklaringen är en ”oberoende feministisk och antirasistisk organisation” – befinner sig ännu på spädbarnsstadiet och är bara ett par veckor gammal. Än så länge finns de på Twitter och Instagram, för alla att följa, och på Facebook, som en sluten, separatistisk grupp.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Kände stolthet”
Samtidig är de en logisk följd av en process som påbörjades för ett drygt år sedan, inför 2015 års Pridefestival. Där deltog Juliet Atto, Samuel Girma och ett 50-tal andra under parollen Black Coffee.
– Pride ska vara inkluderande, men att vara svart hbtq-person i den ganska vita hbtq-rörelsen som Pride är, är ganska svårt. Det här gången blev det tydligt för mig hur stolt jag är över att vara en del av den svarta hbtq-rörelsen. För första gången kände jag trygghet på riktigt, berättade Samuel Girma , som själv är queer, till Expressen förra hösten.
“We’re loud, we’re here! We’re black and we’re queer”, skanderade de under festivalen. Och om mottagandet var bra då, är det “enormt” den här gången, enligt Juliet Atto.
– Vi har fått otrolig feedback. En massa shoutouts från Instagramkonton som Svart muslimsk kvinna, En stenhård jävla brud och Blatte Pride. Alla tycker det är grymt att vi tagit det till nästa nivå, även allierade, säger hon.
Planeringen inför hösten är i gång. Samtal, föreläsningar, workshops, samarbeten med andra organisationer och gräsrotsrörelser.
– Allt är egentligen mycket i beginnings stages, och vissa saker är lite hemliga, men vi ska bland annat åka till Feministiskt forum i Göteborg och föreläsa om intersektionalitet och vikten av att föra samman olika kamper, säger Juliet Atto.
Oförstående attityd
När Black Coffee Hbtq bildades berättade bland annat Samuel om kritik utifrån, om en oförstående attityd från delar av övriga hbtq-rörelsen – “varför ska vi dela upp oss?”, var frågan de fick.
Positiva reaktioner
Men det verkar ha blåst förbi nu. Tvärtom är reaktionerna bara positiva.
– Jag tror de flesta förstår att det behövs en rörelse inom rörelsen, säger Juliet Atto.
Optimismen inför framtiden är också stor.
– Det känns hoppfullt. Som att vi tar mer plats och diskussionen inte bara handlar om hur det är att vara svart och queer, att vi inte bara är en kvot att fylla. Jag tror fler och fler svarta och rasifierade hbtq-personer blir bekväma med att komma ut, vilket gör att vi också blir en del av vardagen, och inte bara en radikal del av den.