Att det inte blir någon bred överenskommelse om migrationspolitikens framtid har stått klart sedan samtalen strandade i början av juli. Men den tillfälliga lagen som infördes 2016 ska ersättas. Efter att samtalen strandade för en månad sedan hade Migrationskommitén ett möte där de fick rösta om individuella grundläggande punkter. Utifrån de majoriteter som fanns under den omröstningen har ett slutförslag nu tagits fram.
– Det som händer på fredag är att texterna i förslagen ska diskuteras, säger Annika Hirvonen Falk, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.
Bland annat innebär förslagen att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli huvudregeln, säger hon.
– Kraven för permanenta uppehållstillstånd blir också mer långtgående än de var i den tillfälliga lagen. Det betyder att alla utom kvotflyktingar kommer att gå runt med en otrygghet, de kommer inte kunna andas ut eller känna sig trygga i att de kan rota sig. Vården kommer också att fortsätta neka behandling till vissa.
”Allvarliga konsekvenser”
Hirvonen Falk ser allvarligt på detta.
– Det kommer att leda till allvarliga konsekvenser för människor som kommer att drabbas av psykisk ohälsa. Det kommer också att få konsekvenser för Sverige – all forskning visar att permanenta uppehållstillstånd är extremt viktiga för att människor ska rota sig och satsa på att komma in i ett nytt samhälle, de är avgörande för integrationen. Det finns också en rad andra saker bland förslagen som är problematiska, till exempel blir den humanitära skyddsgrunden för barn svagare.
Hur ställer du dig till att Miljöpartiets regeringspartner är positiv till förslagen som läggs?
– Det överraskar mig tyvärr inte. Socialdemokraterna har sedan 2015 ändrat sin flyktingpolitik och vi står nu ganska långt ifrån varandra i sakfrågan.
Inte en överenskommelse
Annika Hirvonen Falk betonar att de förslag som kommer att diskuteras på fredag inte är resultatet av en överenskommelse.
– Jag ser egentligen det här som början på en ny förhandling, det behövs en helhet i migrationspolitiken som kan röstas igenom i riksdagen. Jag tror att det finns en möjlighet att få igenom en human flyktingpolitik genom en överenskommelse.
Rikard Larsson, en av S representanter i Migrationskommittén, låter inte redo att förhandla om det i en intervju med Ekot. Hur tror du att ni får ihop en majoritet?
– Jag uppfattar inte att de är ovilliga att förhandla.
Migrationspolitiken är ju en hjärtefråga för MP – vad är ni villiga att göra för en human flyktingpolitik, kan ni tänka er att lämna regeringen?
– Det här är en jätteviktig fråga för oss. Där vi är idag ser jag att det kommer behövas nya förhandlingar och jag både arbetar för och ser att vi har möjlighet att nå en human flyktingpolitik som kan drivas igenom i riksdagen när den tillfälliga lagen löper ut.