Över var femte ung lever under fattigdomsgränsen. Särskilt kärvt är det på sommaren. För många blir en lösning att söka en sommarkurs – men på fem år har antalet kurser minskat med 42 procent och inte ens hälften av de sökande har fått en plats.
Sedan mitten av 90-talet har andelen unga som lever med låg ekonomisk standard fördubblats.
I dag har mer än var femte ung mellan 20 och 30 år en inkomst som motsvarar mindre än 60 procent av medianinkomsten, enligt en rapport från Ung vänster. Bland ensamboende unga är ekonomin ännu sämre. En av tre lever under fattigdomsgränsen.
– Unga har fått betala priset för den politik som förts de senaste åren. En låg ekonomisk standard skapar stress, riskerar att leda till psykisk ohälsa och gör att många känner att de inte har makt över sitt eget liv, säger Stefan Lindborg, förbundsordförande i Ung Vänster.
En anledning till att många har det dåligt ställt är den höga ungdomsarbetslösheten. Men också att studiestödet är lågt. Enligt Sveriges förenade studentkårer går en genomsnittlig student back med 759 kronor varje månad.
– Studenter måste ha mer att leva på. Framför allt tycker vi att bidragsdelen ska höjas. Studiebidraget har urholkats kontinuerligt, säger Stefan Lindborg.
Sommarkurs en lösning
Under sommarmånaderna är situationen ännu mer pressad. När skolorna stänger blir konkurrensen om jobben hårdare, och arbetslösheten går upp. En lösning är då att läsa en kurs på universitet eller högskola. Men de senaste fem åren har antalet sommarkurser minskat med över 40 procent. Samtidigt är det fler som söker. I år sökte 46 000 – men bara drygt 20 000 antogs. Ett stort problem, menar Johannes Danielsson, ordförande i Saco studentråd.
– Effekten blir att det skapar otrygghet för väldigt många studenter. Dessutom gör det här att ungdomsarbetslösheten ökar. Studenter som inte kan studera men får ett sommarjobb, tar ju det jobbet från någon mindre kvalificerad, säger han.
Ett av de universitet som har dragit ner mest på sitt utbud sommarkurser är Stockholms universitet. Rektor Astrid Söderberg Widding menar att anledningen framför allt är ett minskat takbelopp från regeringen – alltså mindre pengar.
– Vi har fått skära bort kurser som inte är examensgivande. Det är inte enbart negativt, utan har också gjort att vi tvingats se över vårt utbud och kan satsa på de kurser som vi tycker är riktigt bra, säger hon.
Studietiden kan förkortas
Johannes Danielsson tycker att högskolor och universitet ska få ett särskilt ekonomiskt stöd för att arrangera sommarkurser, och att det ska bli möjligt att läsa sommarkurser som en del av sin utbildning. På så sätt kan studietiden förkortas.
– Det skulle göra att man kommer ut i arbetslivet snabbare och kan bidra med skatt och dessutom få en högre pension. Det hade alla tjänat på, säger Johannes Danielsson.