Fram tills nu har det funnits så kallade rökkurer på sjukhusområdet, överallt utom i dem har rökning varit förbjudet. Nu försvinner alltså även kurerna.
– Det handlar inte om att förbjuda rökning, alla som vill får röka, men då får man göra det utanför sjukhusets område. Det är för att vi behöver erbjuda alla som vistas här på vårt sjukhusområde en rökfri miljö. Erfarenheter visar att när man har ett område med kurer så får man sämre följsamhet än när man har ett rökfritt område utan kurer, säger Erica Sandberg som är processledare för Hälsofrämjande sjukhus på Sahlgrenska.
Hon påpekar att rökningen kan påverka upptag av mediciner och ge komplikationer vid operation. Att däremot fimpa kan snabba på tillfrisknandet.
Förbudet kommer även att gälla på Östra, Högsbo och Mölndals sjukhus.
Svårt för tvångsvårdade
Alla är överens om att det inte är bra att röka, men en läkare vid Sahlgrenska som ETC har talat med ifrågasätter hur situationen ska lösas för dem som till exempel tvångsvårdas.
– På psykakuten är det problematiskt för att patienter som kommer dit ofta får vänta ganska länge. Många brukar då gå ut och röka. Det är ett ganska enkelt sätt att hålla folk lugna. En del kanske måste vara kvar för att de ska tvångsvårdas och vad ska de göra då? säger läkaren som inte vill ha sitt namn med i tidningen.
Majoriteten av sjukhusets avdelningar har nikotinplåster, - tuggummin och dylikt till patienter. Det ska vara huvudlösningen.
– De patienterna ska ha samma rätt som alla patienter inom sjukvården att bedömas individuellt och erbjudas stöd för att göra ett rökstopp, antingen under behandlingen eller erbjudas möjligheten att bli rökfria. Vi vet i dag att patienter inom psykiatrin ofta dör till följd av hjärt- och kärlsjukdomar 10-20 år före oss andra. De måste också ha en möjlighet att få göra det egna valet för sin egen hälsas skull, säger Erica Sandberg.
Fast de får ju inte göra det egna valet om de är tvångsintagna?
– De erbjuds råd och stöd, sedan får man göra en individuell medicinsk bedömning utifrån den patientens behov. Om de klarar sig med nikotin-ersättning, eller om de är i det skicket att de faktiskt med stöd och hjälp kanske kan gå utanför området för att röka.
Ska personal följa med dem då?
– Det är upp till respektive enhet att bestämma hur de ska gå tillväga och vad som fungerar för just dem, säger hon.
I samband med de nya reglerna har ett informationsbrev gått ut till chefer ”för spridning i linjen”. I detta står det så här:
”Om medarbetaren inte följer rökförbudet gäller samma bestämmelser som tidigare, det vill säga att chefen genomför ett samtal. Om medarbetaren efter det fortsätter att bryta mot reglerna ska chefen varna skriftligen. Upprepas beteendet kan följden bli en disciplinär åtgärd.”
Personalen som ETC talat med upplever det som ett tråkigt hot om repressalier, men Sahlgrenska konstaterar att rökförbud på arbetstid gällt sedan 2006 och att det därför inte är särskilt nytt.
Kan ni säga upp personal som röker?
– Vi har inte diskuterat det, det är en fråga för HR-avdelningarna. I arbetsrättsdomstolen diskuterade man ett fall 2010 – där pratar man om att har man rökfri arbetstid och inte följer det efter upprepade varningar så skulle det kunna bli skäl för uppsägning, säger Erica Sandberg.
Hanna Strömbom