Handels larmar om att många butiksanställda tvingas jobba deltid, särskilt kvinnor. Bilden bekräftas av butiksanställda i Jönköping. Samtidigt accepterar många situationen.
– Jag tror inte att det går att få heltidsjobb i butiker. Man har väl resignerat, säger Lotta Alsén, butikschef
i en klädaffär i Jönköping.
Deltidsjobb är betydligt mer vanligt bland kvinnor än bland män. 69 procent av kvinnorna inom detaljhandeln jobbar deltid, visar siffror som Handels tagit fram. Motsvarande siffra för männen är 46 procent. Även i Jönköpings län är andelen deltidsarbetande kvinnor högre; av de knappt 2 500 deltidsanställda inom detaljhandeln är färre än fem hundra män.
– Om man är ensamstående så kan det vara svårt att klara sig på en deltidstjänst. Det är jättedåligt om det inte är självvalt; man ska ju kunna välja att jobba heltid, säger Lotta Alsén, som har jobbat inom detaljhandeln sedan 1989.
”Heltid är undantag”
Hon upplever att deltid alltid varit mer regel än undantag inom butiksbranschen, men tror dessutom att många inte skulle vilja jobba heltid.
– Det är ganska krävande och intensivt. 30 timmar i veckan räcker för mig. Vi har inga ”heltidare” här för då skulle vi få jobba alla kvällar.
Samtidigt visar Handels rapport ”Hit men inte längre” att mer än hälften av de deltidsanställda skulle vilja arbeta heltid om det fanns möjlighet. På Indiska på Östra centrum i Jönköping arbetar samtliga deltid.
– Jag skulle ju vilja jobba heltid, men jag förstår att det inte går att få in i schemat på grund av hur verksamheten ser ut, säger Linda Söder, deltidsanställd på Indiska.
Hon har tidigare arbetat som arbetsledare och förstår därför hur situationen ser ut, menar hon. Alla anställda kan inte jobba nio till sex. Men kanske är kvinnor också lite för snälla:
– Generellt tror jag att tjejer kan gå ner i tid bara för att vara på ett jobb där man trivs; man jobbar inte bara för pengarna.
Män jobbar oftare heltid
Siffror som Handels har tagit fram visar alltså att fler kvinnor än män arbetar deltid, även relativt sett. På Kjell & Company i centrala Jönköping, en traditionellt mansdominerad butik, blir bilden bekräftad. Där arbetar ungefär hälften deltid, medan resten har heltidstjänster. Erik Huss arbetar deltid i butiken vid sidan av studierna.
– Det passar ganska bra att jobba deltid för mig. Just nu slipper jag att ta studiemedel. Men det finns ju både för- och nackdelar med deltid. Det är lite friare, men man har ju inte samma fördelar som heltidarna har.
Sven Svedermark, kontaktperson för den lokala handelsföreningen i Jönköping, menar att arbetsgivarna inte har något ansvar att erbjuda de anställda heltidstjänster.
– Det är ju upp till varje arbetsgivare vilka man vill anställa och under vilka villkor.
Han förklarar de många deltidstjänsterna med svårigheter att få ihop butikers öppettider med en heltidstjänst; de långa dagarna måste delas upp i deltider. Däremot tror han att skillnaderna mellan könen, vad det gäller deltid, är på väg att plana ut.
– Det kanske jämnar ut sig under årens lopp. Kvinnor har varit hemma mest med barnen, men nu börjar ju allt fler män ta ut pappaledighet.
Heltidsjobb en utopi
Men på Handels är man oroad över situationen och kallar arbetsgivarnas bemanningsstrategier för ”norm- och värderingsstyrda” och menar att heltidsjobb snart är en utopi. Näst efter Kommunal är Handels det LO-förbund där högst andel arbetar deltid. 42 procent av de sysselsätta i Handelsanställdas förbund arbetar deltid. Fackförbundet menar att heltid bör vara norm.
– Vi vill att våra medlemmar ska ha en lön att leva på; alla har rätt till heltid. Problemet är också att det är jättesvårt att kombinera ett deltidsjobb med ett annat deltidsjobb, säger Stina Josefsson, representant för Jönköping inom Handels avdelning 9.
När det uppstår lediga tjänster försöker facket förhandla upp kontrakten.
– Parterna är överens om att vi ska arbeta mot mer heltid, men vi som fack kan ju inte bara bestämma det.
Hanna Eklöf