När majoriteten av Göteborgs andra kranskommuner kämpade med ett jämviktsläge mellan blocken efter valet så kunde Kungsbackas politiker konstatera att det återigen skulle bli blått styre – precis som det varit de senaste 28 åren. Moderaterna fick över 34 procent av rösterna, medan Socialdemokraterna fick nöja sig med mindre än hälften. Eva Borg (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande konstaterar att det blir svårt att få till ett maktskifte även vid detta val, trots att de är näst största parti.
– Om jag är realistisk så får jag nog säga att det dröjer nog ett tag, men jag ser inga hinder för att vi ska kunna bli starkare i Kungsbacka, säger hon.
Hon tror att Moderaterna, och därmed alliansstyret, är så starkt i kommunen på grund av den generellt sett höga levnadsstandarden i Kungsbacka.
– Vi är en kommun som till viss del är segregerad. Det byggs en hel del i Kungsbacka, men man bygger alldeles för få hyresrätter. Med tanke på både huspriser och lägenhetspriser så vänder det sig till människor som har det gott ställt. Så ser det ut här i Kungsbacka, säger hon.
Eva Borg (S) berättar att det länge har varit en av Socialdemokraternas viktigaste frågor, att få fler hyresrätter för att exempelvis unga och äldre med lägre inkomst ska kunna bo kvar i kommunen och pekar på att de, trots sitt numerära underläge i mandat, fått igenom byggnationen av ett Trygghetsboende som nyligen blev inflyttningsklart.
Även kommunstyrelsens ordförande, moderaten Hans Forsberg, talar om bostadsbyggandet som en viktig fråga i kommunen, som har styrt majoriteten till hans partis fördel sedan början av 90-talet.
– Man har haft möjlighet att förverkliga sin bodröm här, det är kanske många som söker en bostad för sin familj och hittar den här. Man tycker att skolor och förskolor fungerar och att det är tryggt och lugnt här. Det har funnits tomter och man har kunnat göra bokarriär, säger han.
Hans Forsbergs (M) mål med valet är att förstärka sitt partis förtroende ytterligare och han hoppas draghjälp från rikspolitiken, går det framåt där så ger det ringar på vattnet även på lokal nivå. Han ser att oppositionen i Kungsbacka, det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och det lokala partiet Kungsbackaborna, bjuder mindre motstånd än i andra kommuner.
– Oppositionen är väldigt splittrad. Socialdemokraterna har tio mandat, Miljöpartiet driver sin egen opposition med fyra mandat och Kungsbackaborna har tre mandat. Och de är inte ens enade, säger han.
Men även om den lokala politiken har dansat efter Alliansens pipa även denna mandatperiod så har det faktum att det sitter en rödgrön regering i Stockholm påverkat det totala genomslaget av den borgerliga politiken.
– Det vi råder över har vi haft möjlighet att genomföra. Men den här mandatperioden har staten lagt sig i mer och mer i vad kommunerna ska göra, både med pengar och lagar. Till exempel har det blivit fler riktade stadsbidrag. Det är lite olyckligt för alla kommuner ser inte likadana ut, säger Hans Forsberg (M).