VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Ska kunna begränsa besöken
I nuläget är regeln, utifrån objektivitetsprincipen, att varje skolas rektor antingen tar emot partier eller inte, men i ett nytt lagförslag ska den regeln förstärkas.
Då ska rektorerna kunna begränsa besöken till de partier som sitter i riksdag, kommunfullmäktige, landstings- eller regionfullmäktige och Europaparlamentet.
Då ska varje rektor även kunna göra ett annat urval förutsatt att det görs på objektiva grunder, men skolan får inte utesluta ett parti på grund av odemokratiska åsikter.
De rektorer ETC Umeå varit i kontakt med menar att det nya lagförslaget inte innebär någon större skillnad jämfört med hur det är nu.
Erik Pettersson, rektor vid Midgårdsskolan är väl insatt i vad som gäller, och menar att alla kommunala gymnasieskolor i Umeå har en gemensam policy kring politiska partiers besök.
– Vi har fasta datum under varje skolår då politiska partier har varsitt bokbord där de kan svara på frågor och informera eleverna som vill veta mer. Det här är en stående grej som vi har och det spelar ingen roll om det är valår. Debatter förekommer också, men när de är beror på samhällslärarna som bjuder in, säger han.
”Svårt att säga nej”
Han menar att han enligt nuvarande lagstiftning inte kan neka partier att komma till skolan, men att de däremot inte får uttrycka sig hur som helst inom skolans lokaler, så väl som i samhället.
– Handlar det om ett valbart parti så är det svårt att säga nej. Gör jag bedömningen att besöket kommer att skada mina elever eller säkerheten på skolan så nekar jag partiet att komma, men jag måste då motivera varför, och det får inte ha med partiets åsikter att göra.
Men om exempelvis UFO-partiet vill komma och informera, släpper du in dem då?
– Är det ett registrerat parti som vill komma måste vi säga ja utifrån objektivitetsprincipen. Däremot så gäller ju våra regler som vi har på skolan även för dem. De får inte säga precis vad de vill, om det skulle skada någon eller bryta mot svensk lag, säger han.
Vissa av eleverna på Midgårdsskolan har uttryckt att det är svårt att inte ta ställning när de känner sig påtvingade att ta del av partiernas material och att de önskar ta ställning när de själva vill.
– Vi har ganska aktiva ungdomar på våran skola som för många diskussioner i olika sammanhang. Sedan finns ju alltid de som är superintresserade och de som inte bryr sig alls, säger Erik Pettersson.
Fokus på riksdagspartierna
På de fristående skolorna i kommunen kan det se lite olika ut. Thoren Business School har begränsat vilka som får komma och informera eleverna till enbart riksdagspartier.
– Det är de som syns i media och debatterar där, så vi har valt att sätta fokus på riksdagspartierna, säger skolans rektor Mattias Byström.
På Thoren Business School har man haft en träff i år. Då har eleverna fått förbereda frågor som politikerna har fått svara på. Det har handlat om ämnen som jobb, jämställdhet och vad som berör dem som får rösta för första gången. Ytterligare en träff planeras att hållas till våren.
– Jag tycker att eleverna brukar vara intresserade. Det blir mer på riktigt när de får träffa politikerna själva och ställa sina frågor än att följa debatter på tv där det kan handla mycket om pajkastning och där det kan vara svårt att göra en bra bedömning, säger Mattias Byström.
Bjuder in samtliga eller inget
Michael Stenlund, rektor vid NTI-gymnasiet, också en fristående skola i Umeå, står inför beslutet hur politikernas besök ska se ut under valåret.
– Vi har inte tagit något beslut än om hur vi ska göra den här gången. Det står jag inför, säger han. Antingen bjuder vi in samtliga riksdagspartier eller inget, säger han.
Michael Stenlund menar att det är en fin balansgång då medborgarna – alltså eleverna – har rätt till information, samtidigt som skolans lokaler inte är offentliga.
– Vi har haft politiska debatter här. Det är viktigt att fundera över vad som ska diskuteras och vad det ger oss och eleverna. Vi har vid de tillfällena bjudit in alla riksdagspartier och haft en moderator som strukturerat upp formen så att vi har kontroll över det som sägs.
Han har dragit linjen vid riksdagspartierna eftersom det nu handlar om riksdagsvalet.
– Om det var tal om något som berör enbart lokalt så kanske vi hade bjudit in de aktuella partierna istället.