Landstinget i Örebro har, som först i landet, tagit ett steg framåt i arbetet med att informera de gravida. Alla får nu vid inskrivningen hos en barnmorska en broschyr med råd och tips om vilka kemikalier de bör undvika för sig själva och barnet de väntar.
De blivande mammorna i Region Skåne hänvisas i stället till sjukvårdsrådgivningens information på nätet.
– Det är viktigt att uppmärksamma gravida på vilka riskerna är. Det finns ju dessutom ganska enkla sätt, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsberedningen i Region Skåne.
Bra med information
Anna-Lena Hogerud (S) är öppen för att Skåne kan komma att följa Örebros exempel och även trycka upp en broschyr.
– Det är alltid bra att sprida information och viktigt att den ges på ett sätt som mottagarna känner sig bekväma med, säger hon.
Frågan om kemikalierisker diskuteras inom mödrahälsovården. För något år sedan fick barnmorskorna i regionen utbildning i frågan. När landets alla samordningsbarnmorskor och mödrahälsovårdsläkare i dagarna ska samlas till ett riksting i Stockholm, är också där kemikalieriskerna en fråga som ska diskuteras.
Söker ofta svar på nätet
Men även om uppmärksamheten är stor så är riskerna med olika kemikalier inte en av de frågor som barnmorskorna ofta ställs inför.
– Många blivande mödrar är redan mycket medvetna. Känner de oro så går de själva ut på nätet och söker svaren, säger Camilla Ekstrand, samordningsbarnmorska för nordöstra Skåne.
Camilla Ekstrand ser frågan som viktig, men är tveksam till om en trycksak att sätta i händerna på gravida är rätt väg att gå.
– Vi vet att mycket av de broschyrer vi delar ut går direkt i papperskorgen, säger hon.
Svårt överblicka riskerna
Samtidigt som medvetenheten är hög, så är kemikalieriskerna vi omges av många och svåra att överblicka.
– Många gravida har lösnaglar och vill gärna fortsätta använda produkter som hårspray och hårfärgningsmedel. Det kan i de lägena vara svårt att svara på frågor om hur stora riskerna är. Vi kan bara upplysa om sådant som att det är känt att limmet som används för lösnaglar och lösögonfransar är allergiframkallande. Det vet vi för att många som jobbar med det får problem, men vi kan inte med säkerhet veta hur farligt det är för fostret. Det går ju inte att gå ut och göra några försök, säger Camilla Ekstrand.
Kemikalierisker för gravida och små barn
Plast. Undvik äldre plastleksaker. Ftalater, som används som mjukgörare i plast, verkar hormonstörande och kan påverka förmågan att i framtiden få barn. Ftalater förbjöds 2007 i produkter som riktar sig till barn, men kan finnas i äldre leksaker och andra plastprodukter.
Städning. En del kemikalier kan spridas till luften och fastnar i dammet i hemmet. Våttorka golven efter dammsugning så fångas det här dammet upp. Det är också bra att vädra regelbundet.
Hemmafixande. Vädra ordentligt efter renovering. Färg, byggmaterial och textilier ger ifrån sig mest kemikalier när de är nya.
Textilier. Tvätta nya kläder, handdukar, lakan, gosedjur och andra textilier innan de används för första gången. Undvik kläder med plasttryck eftersom de kan innehålla ftalater.
Hygienartiklar. Välj oparfymerade produkter. Parfym kan vara allergiframkallande.
Våtservetter. Våtservetter innehåller konserveringsmedel och ibland parfym. Konserveringsmedel måste finnas i produkter med vatten i för att inte mögel ska börja växa, och är ett ämne som en del barn kan vara känsliga för.
Maten. Värm mat i glas eller porslin. Undvik att värma välling och mat i plastflaskor, plastskålar eller andra plastbehållare i mikrovågsugnen. Värmen frigör kemikalier i plasten som sedan kan överföras till livsmedlet.
Antibakteriellt. I hygienartiklar, träningskläder och andra textilier finns antibakteriella medel tillsatta. De slår ut både farliga och nyttiga bakterier och kan bidra till att bakterier blir resistenta mot antibiotika.
Källa: 1177