Vi ser de rumänska tiggarna dagligen på gatorna i Jönköping. Men var bor de egentligen? SmF:s krönikör Peter Johnson stötte på ett tältläger i skogen under en joggingrunda, men kommunen vet inte var de bor.
– Vi har inte koll på var de befinner sig så länge de inte hör av sig, säger Bengt-Åke Torkelsson på Socialförvaltningen.
Under en joggingrunda i början av mars upptäckte Peter Johnson ett tältläger i skogsområdet vid A6 där tiotalet romska tiggare bodde. Ett par av dem var barn.
– De hade spänt upp presenningar och hade ett bilbatteri som energikälla. Det såg ut som att de hade bott där en period.
De såg inte ut att lida enligt Peter, vintern har varit mild i år.
– Man har ju funderat på var de här människorna bor någonstans när de inte sitter och tigger. Ingen ska väl bo på det här sättet under vintersäsongen? Men har de nu valt att bo där så kanske man ska låta dem vara. Vem är jag att döma? säger Peter.
Hänvisas till ambassaden
SmF har utan framgång försökt hitta tältlägret. På socialtjänsten i Jönköping har man ingen uppgift om var tiggarna bor.
– Vi har inte koll på var de befinner sig så länge de inte hör av sig och det har de inte gjort, förutom någon enstaka för flera år sedan. Då hänvisar vi dem till den rumänska ambassaden. Är man EU-medborgare har man rätt att vistas här och då vill vi inte jaga dem, säger Bengt-Åke Torkelsson, sektionschef på socialförvaltningen.
Tiggare har inte rätt till försörjningsstöd eftersom de inte är arbetssökande. Undantaget är akuta fall, som när barn far illa. På socialtjänstens mottagningsgrupp för barn och ungdomar har man fått in ett fåtal anmälningar om tiggande barn.
– Vi fick in en anmälan om att det satt ett barn som tiggde och en annan om att ett barn syntes vid ett tält. När vi får sådana anmälningar åker vi dit, men vi har inte hittat några barn, berättar Caroline Agnehus, sektionschef.
Hon säger att om socialtjänsten ser barn i sådana situationer öppnas en utredning.
– Det vanliga är ju att familjerna då får akut hjälp, som någonstans att bo. Men sedan får de en biljett hem. Det är väl det som gör att de sällan söker hjälp; de vill ju stanna här.
Möte med kommunen
Mats Rosenqvist, chef på brottsförebyggande sektionen på Jönköpingspolisen, bekräftar att polisen är skyldig att kontakta socialen om barn far illa, men säger att det kanske inte är aktuellt om barnen är med sina vårdnadshavare. Han har också svårt att svara på om det bor några barn i lägren. Däremot har polisen flera gånger gjort tillslag mot olovliga läger. Han tror att omkring 20-30 tiggande romer har Jönköping som bas.
– Vi vet ju om flera ställen som de använder. Inom stadsbebyggelse gäller inte allemansrätten och där kan vi avvisa dem. Däremot är det bara tillåtet att vistas högst 24 timmar där allemansrätten gäller.
På Frälsningsarmén i Jönköping möter man sällan tiggare, men det förekommer:
– För några veckor sedan kom det in en romsk kvinna med två små barn och en trasig barnvagn. Tyvärr hade jag ingen barnvagn, men de fick lite mat och barnkläder. Vad jag förstod så bodde de i en bil, men vi har inget annat boende att erbjuda, säger Ulla Gunnevik, föreståndare för Frälsningsarméns öppna sociala arbete i Jönköping.
Hon säger att man gärna vill erbjuda tiggarna boende. Förra veckan arrangerade Frälsningsarmén ett samtal med politiker där frågan togs upp. Hon menar att politikerna gav positiva signaler på frågan om de kan erbjuda Frälsningsarmén en gratis lokal där tiggarna kan bo.
”Kan försörja sig”
På kristna hjälporganisationen Hela Människan i Jönköping, som har lokalen Ria-center vid Tändsticksområdet, träffar man ett tjugotal romska tiggare varje dag, men inga barn.
– De kommer till oss för att äta frukost och vi hjälper dem med kläder, men vi kan bara göra en tillfällig insats, säger Gunnar Dahlqvist, föreståndare.
Han är osäker på vad som bör göras; de har ju rätt att vistas i landet så länge de klarar av att försörja sig och det anser han att de kan.
– Det som de framför allt efterfrågar är väl tak över huvudet. Jag vet att en del vill erbjuda dem boende, men jag tror att vi behöver ha en dialog om hur vi bäst löser det här.
Hanna Eklöf