BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Större inflytande tidigare
– Tidigare hade kommunerna mycket större inflytande och ansvar för introduktionen av nyanlända. Men regeringen Reinfeldt underkände att kommunerna själva ansvarade för att nyanlända skulle kunna försörja sig och flyttade över det ansvaret på Arbetsförmedlingen. Det är ju vi på kommunerna som har incitament för att våra invånare ska komma i arbete, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg.
Det hon menar är det etableringsuppdrag som Arbetsförmedlingen har. Under två års tid ska Arbetsförmedlingen ordna så att de som har fått uppehållstillstånd i Sverige ska kunna försörja sig genom arbete eller studier. Misslyckas det blir det kommunens ansvar att genom försörjningsstöd stå för uppehället. För att få en jämnare fördelning av nyanlända över Sveriges kommuner infördes den 1 mars i år den nya bosättningslagen som innebär att länsstyrelserna bestämmer hur många nyanlända med uppehållstillstånd som olika kommuner ska ordna fram bostäder åt. Ljusnarsberg, Hällefors och Lindesberg blev nollade, det vill säga att de inte behöver ta emot några i år. Men för de som kan ordna med egen bostad är det fritt fram att flytta dit man vill enligt lagen om eget boende, EBO.
– Vi har ju tagit emot noll stycken flyktingar i år men det har trots det ändå kommit 200 stycken som anhöriginvandring. Dessa ska ju också ut i arbetslivet, säger Irja Gustavsson.
– Inga nya flyktingar i år, men ändå pekar prognosen på omkring 150 nyanlända med uppehållstillstånd. Vi har fått en EBO-effekt. Det är lätt att få bostad här men svårt att hitta ett arbete. Missmatchning på arbetsmarknaden, där det finns arbete finns inga bostäder och vice versa, säger Ewa-Leena Johansson.
De båda kommunalråden betonar att de tillsammans med Arbetsförmedlingen måste kraftsamla för att få ner arbetslöshetssiffrorna för utrikes födda.
– Ett delat ansvar vore det bästa tror jag. Vi i kommunen har ju incitament att få folk att försörja sig själva medan Arbetsförmedlingen är experter på åtgärder för att få folk i arbete, säger Ewa-Leena Johansson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
De båda kommunalråden beskriver också paradoxen att behovet av arbetskraft inom till exempel vården och industrin är högt samtidigt som det finns så många arbetslösa.
– I Ljusnarsberg har vi träffat kommunen och näringslivet denna vecka i ett arbetsmarknadsråd och i Lindesberg ska vi ha en gemensam workshop med kommunen, dess arbetsmarknadsenhet och näringslivet den 15 november för att gemensamt arbeta på lösningar för att få ut nyanlända i arbete, säger Zila Conejeros, sektionschef arbetsförmedlingen Lindesberg, Nora, Hällefors, Kopparberg.
Hon nämner att arbetsförmedlingen redan i dag har etableringskurs i samarbete med folkhögskolan i Fellingsbro där nyanlända kan läsa vidare efter SFI för att bli bättre i praktisk svenska och lära sig hur det svenska samhället fungerar.
– Generellt gäller ju att ju bättre utbildade de nyanlända är desto lättare är det för dem att få jobb. Vi har ju så kallade snabbspår för läkare och kockar där behovet av arbetskraft är stort. Men även mer outbildad arbetskraft behövs ju till exempel inom äldrevården där den demografiska utvecklingen innebär att vi behöver vara fler för att ta hand om de allt fler äldre i befolkningen, säger Zila Conejeros.
"En arbetskraft att räkna med"
– De nyanlända är en arbetskraft att räkna med och som vi i Sverige har behov av. Cirka 70 procent av de nyanlända i Ljusnarsberg är mellan 20 och 40 år gamla. Drygt hälften har gymnasieutbildning eller akademisk utbildning, den andra hälften saknar förvisso utbildning men har många års arbetsliv framför sig och möjligheterna till att vidareutbilda sig är stora. Att man saknar utbildning vid ankomst till Sverige är inte automatiskt lika med att man kommer att vara fortsatt utan utbildning, snarare är målgruppen så pass ung så vi behöver lägga stort fokus på studiemotiverande insatser, vägledning samt utbildningar som stärker deras position på arbetsmarknaden. Det är arbetsgivaren som har ansvar att anställa folk efter sina behov och vi på Arbetsförmedlingen ska göra allt vi kan för att hjälpa till, säger hon.