Inte ens hälften av alla unga i Göteborgsregionen har en egen bostad. Det visar en undersökning som Hyresgästföreningen har gjort och som släpptes i veckan. Det är färre än någonsin – för tolv år sedan när den första undersökningen gjordes hade nästan 60 procent en egen bostad. Idag är samma siffra 45 procent.
I Malmö och Lund ser situationen ut på ungefär samma sätt. Här har knappt 50 procent av alla mellan 20 och 27 år en egen bostad. Och i Stockholm har bara 41 procent av den unga egen bostad.
En anledning till att det ser ut så är att det finns för få bostäder – och att det som byggs är för dyrt, menar bostadsforskaren Hoai Anh Tran.
– Byggherrar skyltar inte med att de bygger för rika, men ser man på storleken på bostäderna, och var de byggs, så ser man att de försöker attrahera en annan kundgrupp, säger hon till Sydsvenskan.
Men att få unga idag har fast jobb spelar också roll. Utan fast anställning är det svårt både att få låna pengar till en bostadsrätt och att få ett hyreskontrakt.
– Systemet är förlegat. Hyresvärdar och banker har inte hängt med i förändringarna på arbetsmarknaden. Jättemånga unga varvar jobb med studier, eller så är man projektanställd eller har en tillfällig anställning. Så kan det ofta hålla på i många år. Det är osäkrare anställningar som gör att du varken får banklån eller ett första handskontrakt, säger Teo Strömdahl Östberg, ordförande för nätverket Jagvillhabostad.
Svårt för unga att konkurrera
Ungefär varannan person under 25 år med jobb är visstidsanställd i Sverige idag. Om de som studerar heltid räknas bort är siffran fortfarande hög – 44 procent, enligt en rapport från LO som kom i november. Teo Strömdahl Östberg menar att bostadsmarknaden i princip är stängd för dessa. Eftersom det finns för få lägenheter är det knappast unga utan jobb som har bäst chans att få de som finns.
– Grundproblemet är att det finns för få bostäder. Men eftersom det är så drabbas unga extra hårt, säger han.
Han menar att det inte är motiverat för allmännyttan och privata hyresvärdar att ha så höga krav på hyresgästerna som många har idag. Att många kräver en månadsinkomst som är tre gånger så hög som hyran är orimligt, menar han.
– En nyproducerad tvåa kan kosta 10 000. Hur många har 30 000 kronor efter skatt? Sådana marginaler behövs inte. Man skulle kunna göra som Stockholms kooperativa bostadsbolag till exempel. De har inga krav alls på inkomst. Istället får man betala några månadshyror i deposition. Skulle det bli så att du inte kan betala din hyra så har de därmed en säkerhet.
En annan idé är att kommunen går i borgen för unga människor så att de kan få ett förstahandskontrakt.
– De bostäder som trots allt finns måste bli tillgängliga även för unga. Att inte ha en bostad får mängder av konsekvenser. Möjligheten att skapa sitt eget liv begränsas. Unga låter bli att studera för att de inte får bostad, vuxenlivet läggs på hyllan. Utöver att det leder till samhällsekonomiska konsekvenser skapar det också en brist på framtidstro och hopp.