För vuxna, särskilt kvinnor, som dricker mycket mjölk ökar risken för frakturer och att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Och framförallt – risken att dö i förtid ökar. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, som Upsala Nya Tidning berättade om i förra veckan. Men det finns alternativ till den vanliga mjölken. Sojamjölk kanske är det mest kända. Mjölken som görs på sojabönor har dock kritiserats.
”Undvik sojamjölk”
Ett problem är att produktionen av sojabönor leder till skövling av regnskog och att stora jordbruksområden upptas av sojabönsodling istället för att användas till annan mat. Visserligen används den största delen av det som odlas som foder i köttindustrin, men Åsa Jakobsson, kostrådgivare och grundare av smartamaten.se, tycker ändå att sojamjölk är ett dåligt alternativ.
– Vi borde minska användningen av soja så mycket som möjligt. Förutom att odlingarna tar stora resurser, är soja också svårsmält och kan vara allergi-framkallande. Jag tycker att man ska undvika sojamjölk, säger hon.
Ur ett klimatperspektiv menar hon att havremjölk är det bästa alternativet. Det tror även Sven Hunhammar, avdelningschef på Naturskyddsföreningen. Åtminstone är havremjölken bättre än vanlig mjölk.
– Livsmedelsverket anger att en liter mjölk innebär utsläpp av en till ett och ett halv kilo koldioxidekvivalenter per liter, medan samma siffra för havredryck är 0,32. Så det är ju en betydande skillnad, säger han.
Mandlar kräver mycket vatten
Hur stora utsläpp sojamjölk eller mandelmjölk står för har han däremot inga uppgifter om. Men Åsa Jakobsson menar att i alla fall mandelmjölk också är betydligt bättre än vanlig mjölk. Det trots att mandlar kräver mycket vatten för att odlas. Till en enda mandel går det åt en liter vatten, enligt en artikel i det oberoende amerikanska magasinet Mother Jones. I ett Kalifornien drabbat av torka, där en stor del av världens mandel odlas, har det lett till problem. Åsa Jakobsson tror dock att problemet på sätt och vis är konstruerat.
– Om de inte lagt så stora resurser på att hålla gräsmattor gröna hade problemet nog inte varit så stort. Även i Spanien odlas mycket mandel, och där pratas inte om det är så resurskrävande, säger hon.
Ur näringssynpunkt menar hon att mandelmjölk är det bästa alternativet. Anna-Karin Lindroos, dietist på livsmedelsverket, menar dock att sojamjölk och havremjök också kan vara bra.
– Men man ska välja produkter som är berikade med vitamin D och kalcium, säger hon.