– En marginell minskning. Förra året tvingades vi att neka 109 kvinnor, det är två färre än 2014, säger Angelica Gustavsson, enhetschef på kvinnohuset i Karlskoga.
I Örebro var minskningen större. 2014 nekades 48 kvinnor plats mot 34 i fjol.
– Däremot ökade hjälpsamtalen markant förra året, 425 samtal mot 294 samtal 2014. Det har också blivit betydligt vanligare att kvinnor kommer hit och ringer på dörren för att få samtalshjälp, uppger Ulrika Winnerfjord.
Hon säger att samtalen ökar därför att utsatta kvinnor hör av sig fler gånger mot förut.
– Däremot har antalet nya kontakter inte ökat.
Inte skyddade
Kvinnor som nekas plats ställs inte på gatan. Ibland får de en plats på ett kvinnohus i en annan stad.
– För en del kvinnor är det bättre att byta stad av säkerhetsskäl. Andra vill bo kvar för att barnen ska slippa att byta skola eller av andra orsaker som jobb, säger Ulrika Winnerfjord.
Går det inte att ordna en plats på ett kvinnohus måste socialtjänsten ordna boende. Då blir det oftast en tillfällig lösning på ett vandrarhem eller ett hotell.
– Fast de platserna är inte skyddade boenden. På kvinnohusen finns larm, personal och möjlighet att få samtalshjälp och annat stöd, säger Angelica Gustavsson.
Tuffare bostadsmarknad
Att kvinnohusen tvingas att neka våldsutsatta kvinnor skydd beror oftast på bostadsbristen.
– Den ställer till mycket för oss. Kvinnor som kan och vill flytta till egna bostäder blir ändå kvar hos oss, eftersom de inte får egna lägenheter. Och då får vi färre lediga platser vilket leder till att vi tvingas neka kvinnor som behöver akut hjälp, säger Angelica Gustavsson.
Hon och Ulrika Winnerfjord är överens om att det har blivit ännu svårare för våldsutsatta kvinnor att få egna bostäder.
– Det har blivit tuffare på bostadsmarkanden för dem mot för några år sedan, även om Öbo och andra fastighetsägare ger våldsutsatta kvinnor med barn förtur i bostadskön, säger Ulrika Winnerfjord.
Många av kvinnorna är skuldsatta och kan därför inte få lån för att köpa en bostad. Det är vanligt att våldsutsatta kvinnor också utsätts för ekonomiskt våld, till exempel genom att männen tvingar dem att ta lån och skriva på kontrakt mot deras vilja.
Försenad byggstart
I höst var tanken att det nya kvinnohuset på Kyrkogatan i Örebro skulle vara klart. Men så blir det inte.
– Innan vi kan skicka in bygglovet måste länsstyrelsen gör arkeologiska utgrävningar. De hann inte göra det i höstas så det görs senare i vår, säger Ulrika Winnerfjord.
Nu beräknas det nya kvinnohuset att bli klart tidigast i början av nästa år. Örebro kommun har redan sålt det nuvarande kvinnohuset till en privat fastighetsägare.
– Men vi blir inte utkastade. Vi har rätt att vara kvar till det nya kvinnohuset är klart, fortsätter Ulrika Winnerfjord.