Bäckenbottencentrum på Karolinska sjukhuset i Huddinge anses vara den främsta mottagningen för förlossningsskadade. Dit kommer kvinnor från hela landet. Men när Vårdens kunskapsstyrningsnämnd i Region Stockholm utsåg vilken vårdgivare i huvudstaden som ska få utföra operationer på de svåraste förlossningsskadorna, sfinkterrekonstruktionerna, hamnade valet på Danderyds sjukhus.
Gunilla Tegerstedt, överläkare på Bäckenbottencentrum, är förvånad över att de inte fick uppdraget.
– Det görs 50 om året av de här operationerna i hela Sverige. Jag vet att vi gör de flesta, ungefär 30 om året.
Karolinska i Huddinge har byggt upp ett tvärprofessionellt team som tar emot kvinnor som fått svåra skador under förlossningen. Gunilla Tegerstedt forskar och opererar själv och har lärt sina yngre kollegor hur man opererar den här typen av skador.
Socialstyrelsen vill att den vården ska ges på färre enheter, så att utförarna kan bli bättre på den. Över hela landet utses nu olika sjukhus som ska kunna bedriva den mest avancerade sjukvården – nationell högspecialiserad vård. Varje region får nominera och skicka in en ansökan för vilket sjukhus de vill ha som utförare.
Två sjukhus ska utses
Gunilla Tegerstedt var själv med i Socialsstyrelsens expertgrupp som skulle utse kriterierna för vilka som ska operera de svåraste förlossningsskadorna, sfinkteroperationerna. Eller ”rekonstruktiv kirurgi vid anal inkontinens och fistlar efter förlossning” som uppdraget formellt kallas av Socialstyrelsen. Bara två sjukhus i landet ska utses.
En sfinkterruptur är den allvarligaste bristningen vid en förlossning och innebär att ändtarmens slutmuskel är trasig. Patienten har ofta ont och får stora problem med läckage av avföring och gaser. En skada på sfinktern ska alltid opereras, men kompetensen varierar över landet. Många kvinnor blir felopererade eller får sin skada missad av vården.
Såväl förlossningsskadade kvinnor och läkarna är förvånade över att det nu är Danderyd, och inte Huddinge, som har störst erfarenhet, inte ska få uppdraget.
Ella Bohlin (KD), ordförande i Vårdens kunskapsstyrningsnämnd i Region Stockholm, var med och nominerade Danderyds sjukhus.
– Förra veckan tog min nämnd där jag är ordförande ett beslut om att gå vidare med att låta Danderyd formulera ansökan, säger hon.
Ella Bohlin menar att det som diskvalificerar Karolinska Bäckenbottencentrum i Huddinge är att de lägger ut operationer av fistlar på Ersta sjukhus.
– Socialstyrelsen har ställt väldigt konkreta kriterier. De måste ha all kompetens på plats och det har inte Huddinge just när det gäller de här svåraste operationerna kring fistlar. Vi måste uppfylla Socialstyrelsens kriterier annars får vi inte skicka in ansökan och det kan mynna ut i att Stockholm inte får det här uppdraget alls, säger Ella Bohlin.
Vad gör Danderyd till bäst kandidat?
– Det är en expertgrupp som jobbat med underlaget till vilka som ska få söka. De har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att på Danderyd har man möjlighet att genomföra all den här vården.
Kan du förstå kritiken?
– Jag kan absolut förstå den och jag har full respekt för att man känner att man inte håller med om det här beslutet eller hade velat se att hela uppdraget går till Huddinge i stället.
V och S är kritiska
Gunilla Tegerstedt menar i sin tur att fisteloperationerna är en väldigt liten del i sammanhanget. Ofta opererar man inte fistlar eftersom de självläker. De få som ändå behöver opereras skickas till Ersta. Hon tycker politikerna har fastnat i den detaljen.
– Där har de hakat upp sig. De har verkligen inte satt sig in i det här fallet. Ella Bohlin har bara litat på tjänstemännen.
Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är kritiska och reserverade sig mot beslutet. Lars Bryntesson (S) som är andra vice ordförande i Vårdens kunskapsstyrningsnämnd menar att han inte tycker att det underlag de fick var tillräckligt bra.
– Vi ville se en konsekvensanalys. Om det blir Danderyd som får det här uppdraget, och inte Huddinge som har en välrenommerad, fin verksamhet, vad får det för konsekvenser? Vi vill ha en ordentlig redovisning av hur det här nationella uppdraget kommer att se ut så att våra tvivel och oro kan skingras. I så fall kanske vi kan ställa oss bakom ansökan. Men i dagsläget så gör vi inte det.