Samtidigt räknar Sveriges kommuner och regioner med ett underskott för regionerna på 24 miljarder kronor i år. Boven är inflationen, som finansminister Elisabeth Svantesson har satt väldigt stor press på exempelvis sjukvården.
– Vår bedömning är att de här sex miljarderna som vi nu stärker med kommer att underlätta. Men det är ju så att regionerna har huvudansvaret för sin verksamhet. Och det har de haft hela tiden. Vi vill se till att de kan få stöd och hjälp att använda pengarna på ett bättre sätt, och att medarbetarna ska kunna finnas kvar i verksamheten i så stor utsträckning som möjligt. Innevarande år är tufft. Vi gör vår del här.
Enligt Svantesson är satsningen lika mycket som Socialdemokraterna satsade i höstens budget inför i år.
– Vi menar att det här är väl avvägt. Det kommer fortfarande att vara tufft, säger Elisabeth Svantesson.
Hittills en som fått etableringsjobb
Sedan den första januari i år kan långtidsarbetslösa och nyanlända få anställning med så kallade etableringsjobb där arbetsgivare betalar en lön på 7 500 kr och staten skjuter till resten av lönen upp till lägsta kollektivavtalade nivå.
Hittills har etableringsjobben knappt använts och bara en enda person, en flykting från Ukraina, har fått anställning med det nya systemet. Finansminister Elisabeth Svantesson uppmanar arbetsmarknadens parter att använda systemet i högre grad än idag.
– Det är viktigt för de som har kommit till Sverige och är arbetslösa att man snabbare får komma in på arbetsmarknaden, med hjälp av ett etableringsjobb.
Varför tror du att det har gått så trögt hittills?
– Den frågan måste man ställa till parterna. Vi är i en lågkonjunktur så det kan vara en orsak. Men jag hoppas verkligen att man ser till att använda etableringsjobben som man har sagt att man ska. Det är en bra insats och ett bra sätt för arbetsgivarna att få kompetens och för människor att komma in på arbetsmarknaden.
Kritik från egna myndigheterna
Regeringen vill uppmuntra sparande och går fram med att de första 300 000 kronor som sparas på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring ska vara skattefria. Förslaget får tung kritik från Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket, som är två myndigheter som Elisabeth Svantesson ansvarar för. Men finansministern håller inte med om kritiken.
– Ja, jag delar inte bilden. Även om det är myndigheter som jag själv har ansvar för. Vad det här handlar om är upp till 300 000 kronor skattefritt. Mediansparandet tror jag ligger på 74 000 kronor idag. Över tre miljoner svenskar sparar i ISK och det vill vi uppmuntra. Jag förstår att man kan ha olika synpunkter på det, säger Elisabeth Svantesson på en pressträff.
Konjunkturinstitutet säger att risken för skatteplanering är uppenbar. Hur ser du på den risken?
– Man ser vem som nu sparar i ISK. Det är väldigt många småsparare. Många svenskar som sparar till sin pension eller till en bostad eller annat. Att det skulle finnas en risk för massiv skatteplanering delar inte jag. Vi ska uppmuntra sparande och det är det förslaget som vi jobbar med.
Cyberattacker, svinpest och löpning
Bland de mindre posterna i vårändringsbudgeten hittas bland annat 12,8 miljoner kronor till Naturhistoriska riksmuseet för att täcka upp för inkomstbortfallet när museet genomförde nödvändiga reparationer.
Och Fagersta och Norberg, som förra året drabbades av den afrikanska svinpesten, får sju miljoner genom Jordbruksverket för att hantera den pestsmittade zonen runt kommunerna.
Efter flera uppmärksammade it-attacker och incidenter där myndigheter har hackats eller viktiga funktioner satts ur bruk vill regeringen även stärka Sveriges cybersäkerhet. Satsningen är ett tillskott till Försäkringskassan och ett stöd till mindre kommuner och offentliga aktörer.
Trafikverket ska även kunna avstå från att begära ersättning om en ideell förening vill anordna ett motionslopp eller andra arrangemang på statliga vägar. Till Dagens ETC säger Elisabeth Svantesson att förslaget kommer från folkrörelsen och idrotten men att det också finns många i regeringen som gillar att röra på sig.
– Jakob Forssmed gillar till exempel att cykla. Statsministern och många ministrar är aktiva ute på Sveriges vägar, säger Elisabeth Svantesson.
Riksdagen fattar beslut om propositionerna under juni månad. Preliminärt beslutsdatum är den 12 juni 2024.