– Här uppe utanför Umeå har jag plockat trattkantareller dagen innan nyårsafton vissa år. Man har bara behövt borsta bort lite snö för att kunna plocka dem, säger Sandra Holmblad.
Var du bor i landet påverkar utbudet av svamp i din närmaste skog. Södra delarna av Sverige har fler svamparter – både ätliga och giftiga – än vad de norra delarna har, säger Sandra Holmlund. Men populära svampar som kantareller, trattkantareller och karljohansvamp finns i hela landet.
”Gå en kurs”
För den nyfikne nybörjaren som vill börja plocka svamp, men som känner sig osäker på vilka man kan eller inte kan plocka, så rekommenderar Sandra Holmblad att man hör av sig till en lokal svampförening eller går en kurs. Att få hjälp och att ha möjlighet att kunna ställa frågor är bra om man känner sig osäker eller vill undvika att få med sig en massa oätlig svamp hem.
– Ett vanligt fel som nybörjare kan göra är att man kanske inte riktigt kollar svampen fullt ut. Man plockar det man tror är kantareller, men man tittar inte tillräckligt noggrant på karaktären och ser inte att det man egentligen plockar är narrkantareller, säger Sandra Holmlund och fortsätter:
– En annan sak kan vara att man plockar för gammal svamp. Svamp som är på väg att ruttna bort.
Hur ser man att en svamp börjar bli för gammal?
– Det brukar vara så att den har börjat bli för mjuk eller för stor eller larvangripen, säger Sandra Holmlund.
Håller du med om tumregeln att man aldrig ska plocka eller äta en svamp om man inte känner sig helt säker på den?
– Det håller jag starkt med om. Just för att det är så lätt att det blir fel annars. Man ska vara riktigt säker på det man plockat. Just därför menar jag på att man som nybörjare gärna får kolla upp om det finns någon svampförening i närheten som anordnar utflykter – eller att man går någon kurs.
Gällande utrustning så behövs det inte så mycket, enligt Sandra. En papperspåse eller en korg. Plastpåsar kan göra svampen för fuktig eller varm. En borste – men den kan du lika gärna lämna hemma. Sen slutligen en kniv. Det behöver inte vara någon speciell svampkniv, menar Sandra Holmlund, utan vilken kniv som helst.
– Bara du kan skära upp svampen och inspektera den redan i skogen, och kolla om den är till exempel larvangripen. Man vill inte behöva bära med sig massa dålig svamp hem, säger hon.
Höstens svampar
Kantarell
De svenska skogarnas kändaste matsvamp. Den växer i barr- och lövskog över hela Sverige. Kantarellsäsongen är väldigt lång. De första kantarellerna kommer ofta redan i juni–juli och man brukar kunna finna dem långt in på senhösten.
Trattkantarell
Även kallad höstkantarell då den växer ganska sent på hösten. En matsvamp som passar till all sorts matlagning. Trattkantarellen är vanlig i mossig barrskog, främst i södra och mellersta Sverige, men går även att finna i norra Sverige.
Kremlor
Det finns cirka 150 olika arter av kremlor i Norden. Ungefär hälften av dem bör du inte äta då de kan orsaka diarré och tillfälliga magbesvär, även om de inte innehåller några farliga cellskadande gifter. Kremlor som har en mer eller mindre brännande skarp smak ska du undvika.
En gammal regel som många matsvampsplockare fortfarande använder sig av är att kremlor med mild smak går att äta, framför allt de som har en nötaktig smak. De är inte alla speciellt smakrika eller goda för det, men tumregeln är att de går att äta.
Svart trumpetsvamp
En god matsvamp som oftast växer i anslutning till ek och hassel i södra och mellersta Sverige, men förekommer också i örtrik barrskog. Svampen kännetecknas av sin tunna trumpetformade fruktkropp. Hattens översida, insidan av trumpeten, är småfjällig och svart, men i torka mera gråbrun.
Svart trumpetsvamp passar till all sorts matlagning. Tips är att skära bort fotens nedre del då den ofta upplevs ”träig” i konsistensen. Svampen är även lätt att torka för långtidsförvaring.
En annan god matsvamp som finns att hitta på hösten är rödgul trumpetsvamp.
Blomkålssvamp
En originell svamp till utseendet. En stor och maffig gräddfärgad svamp som till utseendet påminner om ett stort blomkålshuvud. Också en god matsvamp som passar till all sorts matlagning. Men smaken kan bli något besk om man väljer att torka den.
Blomkålssvampen växer på marken intill stammen på stora gamla tallar, men även på gamla murkna tallstubbar. Svampens speciella form och utseende gör att den kan vara lite svår att rensa, då jord och barr ofta är inväxta i grenverket.
Soppar
Den kändaste och enligt många den godaste soppen är karljohansvamp. Men andra soppar som används som matsvamp är brunsopp, björksopp och tegelsopp. Soppar känns igen genom hattens undersida, som inte har skivor utan något som liknar skumgummi.
Soppar försvinner ofta när kylan och frosten kommer. Så i oktober så kan soppar vara svårt att hitta om det redan hunnit bli kallt där man bor.
Soppar att undvika, som en oförsiktig svampplockare kan råka få med sig hem, är pepparsopp, gallsopp och eldsopp. De två första smakar illa och den tredje kan ge magbesvär. Sen finns också Djävulssoppen, som beskrivs som extremt sällsynt, men som också är giftig.