Flera socialdemokrater som Dagens ETC har talat med välkomnar att fler åsikter hörs, men är alls inte övertygade om att initiativets grundpremiss stämmer med verkligheten.
– Jag tycker att det är fel att säga att vi har gått åt höger. Det är klart att vi under lång tid levt i en verklighet där klyftorna i samhället har ökat och att Socialdemokraterna inte har lyckats bryta den utvecklingen. Det anser jag att vi måste göra och det är det som jag läser in i deras reformagenda, så på så vis håller jag med men mycket av det de föreslår ligger i linjer med vad Stockholms partidistrikt har föreslagit länge, säger Emilia Bjuggren, oppositionsborgarråd i Stockholm.
Samma inställning har Socialdemokraterna i Göteborg.
– Som jag har uppfattat dem så handlar det om någon form av reaktion på januariavtalet och att man vill driva frågor i en viss riktning. Jag tycker inte att partiet har gjort en högersväng i den meningen. Att vi gör upp och är pragmatiska är inget nytt för socialdemokratin och det innebär inte att vi ändrar oss ideologiskt, säger Ann-Sofie Hermansson.
”Förtjänar respekt”
Socialdemokraterna i riksdagen har under Stefan Löfven visserligen gått med på att införa en rad högerpolitiska reformer som slopad värnskatt, införande av marknadshyror och försämrad arbetsrätt, men detta betyder inte att partiet har ändrat sin politik, menar Hermansson.
– Jag kan verkligen förstå att man kan få den uppfattningen av den uppgörelse vi har gjort, men Socialdemokratin har inte bytt ideologisk ståndpunkt. Man måste kunna ge och ta i en uppgörelse. Jag känner både Suhonen och andra där, det är människor som förtjänar respekt, men jag är inte enig i uppfattningen i att partiet ska ha gjort någon slags högersväng, säger hon.
I Dagens ETC igår sa Daniel Suhonen att det bland gräsrötterna finns ”en längtan efter en S-politik som utgår från det vi vill med samhället, i stället för den politik vi får idag genom mittenuppgörelsen”. Inte heller det tror Ann-Sofie Hermansson.
– Det beror så klart på vad man menar med gräsrötter men jag har svårt att tro det faktiskt, säger hon.
”Fick göra kompromisser”
I det starka socialdemokratiska fästet Örebro är intresset inte heller speciellt stort. Irene Lejegren, regionråd och ordförande för S i Örebro, menar att Reformisterna är en Stockholmsförening som de inte behöver ta ställning till.
– Jag har egentligen inga genomgripande tankar om hur man bildar en socialdemokratisk förening i Stockholms arbetarkommun. Vi får väl se vad det handlar om när det har rullat på ett par veckor men Örebro arbetarkommun har ingenting med det att göra och jag har inga synpunkter, säger hon.
Håller du med Reformisternas beskrivning att Socialdemokraterna har gått för mycket åt höger?
– Jag tänker inte svara på den frågan i nuläget. Det handlade om att kunna bilda en regering och det innebär inte att partiet har förändrat sig i grunden, vi fick göra kompromisser. Det här (Reformisterna) är personer som har alla möjligheter att bedriva en väldigt stor medieverksamhet och jag tror att de kommer vara väldigt skarpa och väldigt upplyftande i diskussionerna.
Malmö-toppen positiv
Varken Irene Lejegren, Ann-Sofie Hermansson eller Emilia Bjuggren säger att de tänker gå med i Reformisterna, men i Skåne har de en, uttalad, supporter på toppnivå.
– Det är jättebra att det bildas S-föreningar som bidrar till en idépolitisk debatt. Jag tycker det är oerhört viktigt att vi inte hamnar i ett läge där överenskommelser mellan Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet blir partiets politik, säger Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.
Joakim Sandell säger att han kan tänka sig att bidra till Reformisterna.
– Absolut. Jag har ju förtroendet att vara riksdagsledamot så jag är en del i Stockholm och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att gå på möten och engagera mig. Jag kommer inte byta mitt huvudmedlemskap mot ett medlemskap i Reformisterna, men stötta dem kan jag mycket väl tänka mig att göra.