BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Böcker är en passion och så fort jag var stor nog att begripa att man kunde ha skrivande som arbete så visste jag vad jag ville syssla med som vuxen.
Debuten kom med romanen Faun som gavs ut 1991 och tog sju år att färdigställa. Anna-Karin Palm beskriver sig som en långsam författare och den senaste romanen Snöängel som kom 2011 har hon arbetat till och från med i 20 år. Handlingen rör sig mellan en fransk by på 2000-talet och Stockholm vintern 1985–86.
– Den utspelar sig i olika tidsplan för att få ett tidsdjup i berättelsen och slutar vid Palmemordet 1986. Berättelsen är en saga i ett vintrigt Stockholm.
England – ett andra hemland
Genombrottet kom 1997 med romanen Målarens döttrar som också utspelar sig i två tidsplan där berättelsen knyts ihop på slutet då två kvinnors levnadsöden sammanförs trots att det skiljer två generationer emellan dem. Målarens döttrar utspelar sig till största delen i England.
– Jag bodde i England ett halvår när jag var utbytesstudent under en termin i gymnasiet. Sedan dess har betraktat det som mitt andra hemland och jag har bott ett år i London och åker dit en gång per år.
Ett annat land som betyder mycket för Anna-Karin Palm är Frankrike. Romanen Snöängel skrev hon när hon bodde i en liten by i Normandie.
– Det är underligt, det var först där på avstånd som jag kunde skriva berättelsen om min hemstad Stockholm. Som om avståndet var nödvändigt för skapandeprocessen.
"Idéer kan dyka upp lite när som helst"
Hon skriver och läser varje dag. Men det betyder inte att allt sker vid skrivbordet framför datorn.
– Mycket av arbetet sker under promenader eller när jag ligger på soffan. Idéer och bilder kan dyka upp lite när som helst. Fast jag sitter framför datorn varje dag oavsett om det kommer någonting ur tangentbordet.
Hon förklarar att hennes berättelser ofta handlar föräldraskap, familjen och kvinnans roll och position i världen. För detta får hon ofta höra att hon skriver ur ett kvinnligt perspektiv.
– När manliga författare skriver om manliga erfarenheter så heter det att berättelserna handlar om allmänmänskliga frågor. När kvinnor skriver om kvinnliga huvudpersoner så heter det att berättelsen har ett kvinnligt perspektiv. Jag hävdar bestämt att även kvinnliga erfarenheter är lika allmänmänskliga som manliga.
På Svalbo ska Anna-Karin Palm bland annat berätta om sitt skrivande och varför det är så underbart att skriva och läsa böcker.
– Skrivandet kan trots allt vara jobbigt även om det är värt mödan. Att läsa är aldrig jobbigt. Och skulle det vara det är det ju bara att byta bok. Jag tycker att läsning är en fantastisk uppfinning.