– Många som badar vidtar inga försiktighetsåtgärder själva, det är därför vi finns här. Problemet blir ju om vi en dag inte gör det längre, säger Agnes von Essen, som arbetar som livräddare på Askimsbadet.
Tillsammans med tre kollegor står hon och tittar ut över stranden som den här måndagen är folktom. Sjutton grader och regn är ett lyckokast för livräddarna på Svenska livräddningssällskapet, SLS, när tre bevakade badplatser har blivit en i år. På grund av en åtstramad budget har föreningen tvingats skära ner på sin verksamhet, efter att under flera somrar har varit på plats i både Fiskebäck och Bergsjön. I år finns verksamheten endast på Askimsbadet, som under förra årets värmebölja hade upp till 3000 besökare per dag och var den badplatsen med flest incidenter.
Tacka svala sommaren
Totalt har 24 personer omkommit i Sverige via drunkningsrelaterade olyckor under årets första halva, förra året låg dödsantalet vid samma tid betydligt högre. Och efter juli var siffran uppe i 98 personer. Agnes von Essen menar att minskningen varken beror på en större medvetenhet eller ökad beredskap, det är den svala sommaren vi ska tacka.
– Vår verksamhet har minskat men vi behövs fortfarande i lika hög utsträckning. Det är ren tur för oss och för göteborgarna att sommaren har varit så som den har varit, säger hon.
Statistik över drunkningsolyckor från 2018 från SLS visar att Göteborg och Bohuslän toppar listan när det gäller olyckor med dödlig utgång. Under 2018 omkom 15 personer i Västra Götaland, vilket är högst dödsantal av alla län i Sverige. I Stockholm låg siffran på 14 personer och i Dalarna och Skåne var antalet 11.
Att SLS nu tvingats minska sin verksamhet oroar Agnes von Essen. Om årets sommar hade varit lika varm som den förra hade vi kunnat förvänta oss en betydligt värre siffror, tror hon.
”Vi har en nollvision”
Livräddningssällskapet är en ideell förening som arbetar förebyggande med simskolor och livräddning runt om i landet. Som flera medier tidigare har rapporterat finansierar Göteborgs stad simskolor och utrustning av kommunen, men inte själva livräddningen på plats. För det krävs sponsorer och donationer, något som föreningen inte har lyckats få tillräckligt med i år.
– Vi har en nollvision och vill kunna vara på så många ställen som möjligt. Att gå från tre badplatser till en är såklart en stor förlust och nu måste vi fråga oss om vi har råd att rädda liv, Agnes von Essen.
Att förlora Bergsjön som bevakningsområde är den största förlusten, tycker Sigrid Algesten, som också arbetar som livräddare på Askimsbadet i sommar. Förutom att det rör sig om en djup sjö, där sikten är dålig och skaderisken stor, är också simkunnigheten i Nordöstra Göteborg lägre än i centrum och de västra delarna av staden.
– Det känns tungt att tänka på hur det skulle kännas om en olycka hände på en plats där vi förra året har haft bevakning.