Vänsterpartiet gick ut hårt i frågan om arbetstidsförkortning i sin valbudget förra året. De ville satsa omkring 600 miljoner kronor på att med bibehållen lön minska arbetsdagen till sju timmar för kommunens personal inom förskola och äldreboende. Nu har de lämnat in ett konkret förslag om att låta förskolenämnden ta fram en plan för att förkorta arbetstiden i förskolan. Politiker i stadsdelar som tidigare testat arbetstidsförkortning har nu fått chans att säga sitt. I måndags var sista dagen för nämnderna i Angered, Lundby, Östra Göteborg och Västra Hisingen, samt förskolenämnden att svara.
Lyckat försök i Bergsjön
I Östra Göteborg gjordes förra året ett försök på en förskola i Bergsjön där personalen fick jobba 35 timmar och ha fem timmars träning under arbetstid varje vecka. De såg då sjukfrånvaron minska och att fler som sökte lediga tjänster. Stadsdelspolitikerna konstaterar dock att det är en åtgärd som innebär att de behöver fler anställda och att verksamheten därmed blir dyrare. Men politikerna beslutar ändå att inte ta ställning till Vänsterpartiets nya förslag. Inte heller Västra Hisingen väljer att ta ställning i frågan. Där testades sex timmars arbetsdag under nästan två års tid på Svartedalens äldreboende.
– Vi hann med vårt arbete utan att stressa sönder oss. Vi hade hela tiden att göra, men vi kunde göra det på ett vettigt sätt, sa Carina Dahl, en av boendets undersköterskor, till ETC Göteborg efter att försöket avslutats.
I Lundby testade elva socialsekreterare 35-timmarsvecka under ett års tid, men även där valde den politiska majoriteten att avstå från att ta ställning till förslaget.
Nämnd säger nej till förslaget
Förskolenämnden rekommenderar att toppolitikerna avvisar förslaget. Nämndens vänsterpartister Sara Lindalen (V) och Elin Bergander (V) opponerar sig.
– Det vi ställer oss frågande till är hur förskoleförvaltningen och nämnden skall kunna stoppa en nedåtgående spiral där förskollärare, barnskötare, rektorer och vårdnadshavare vittnar om en alltmer krisande förskola om vi inte är redo att låta det kosta? skriver de i sin reservation.
Ekonomin sätter gränser
I Lövgärdet i Angered fick socialsekreterare testa arbetstidsförkortning förra året. Stadsdelen kunde konstatera att det gav lägre sjukfrånvaro, blev enklare att rekrytera erfarna medarbetare, samt att de anställda blev piggare och flexiblare, även om det fortfarande fanns utmaningar som ledde till stress. Men i dagsläget, när stadsdelens ekonomi är hårt pressad, menar de att det finns risk för ökade kostnader. De skriver att det saknas ”underlag för signifikant bedömning. Vidare skiljer sig verksamheterna, socialtjänst och förskola, åt och det är därför svårt att bedöma hur utfallet skulle bli om sex timmars arbetsdag genomförs i förskolan.” De väljer också att säga nej till Vänsterpartiets förslag.
Politiker i tre av fyra stadsdelar vill alltså att inte ta ställning, medan Angered och förskolenämnden säger nej. Just nu sammanfattar förvaltningen remissvaren, som ska presenteras för kommunstyrelsen i november.