Det gäller 3 000 kronor. Ungefär 1 000 israeliska shekel, motsvarar en vanlig månadslön i Gaza. Stockholmaren Hanan Abunasser brukar vanligtvis använda sig av ett amerikanskt transaktionsföretag för att stötta sin syster i Gaza ekonomiskt. Det har dock inte fungerat den senaste tiden på grund av det mycket svåra krigsläget med Israels invasion av Gaza.
Så Hanan Abunasser ville nu använda sig av Swedbank, där hon varit kund i närmare tio år.
– Vi som har anhöriga i Gaza har bra koll på vad som fungerar för att skicka pengar dit. Jag fick höra att Bank of Palestine kan fungera, då de ännu har öppet ibland trots kriget. Så jag ringde Swedbank, jag brukar göra det för internationella betalningar, berättar Hanan Abunasser.
”Känns inte okej”
Svaret från Swedbank kom dock omgående över telefon: ”Palestina är stängt.”
– Jag sa att jag ville skicka pengar till min syster i Gaza. De frågade mig ingenting utan sa bara att banken tagit beslut att inte skicka pengar till Palestina, inte bara Gaza utan hela Palestina, för att man inte vill riskera att de går till terrorism eller pengatvätt. Jag ville bara skicka lite pengar, 3 000 kronor, vadå terrorism?! Det här känns inte okej.
Enligt Hanan Abunasser var personen på Swedbank oerhört säker på sin sak och svarade på stående fot. Det rådde aldrig någon tvekan.
Måste besöka kontor
Hannes Mård är pressansvarig på Swedbank. Han kan inte uttala sig om vad som sagts i ett enskilt kundsamtal, men beklagar om felaktig information gått ut.
Det går nämligen för Swedbanks privatkunder att föra över pengar till Palestina – även om det är krångligt, sedan ett beslut 2021. Som har att göra med att bekämpa terrorfinansiering och pengatvätt.
– När vi bedömer att riskerna ej går att hantera kan vi stänga överföringarna till ett land, eller begränsa kundernas möjligheter att genomföra dem själva. För Palestina är det inte möjligt för privatkunder att på egen hand genomföra betalningar, utan man måste besöka ett kontor där vi gör en utökad kontroll. Det kan resultera i att vi nekar transaktionen, säger Hannes Mård.
Hårda krav hos storbanker
Två av de andra storbankerna har också hårda krav för privattransaktioner till Palestina, men kräver inte ett fysiskt besök på ett fysiskt kontor.
På Nordea och SEB säger de att de måste förstå pengarnas ursprung och syftet med transaktionen, och att de vid misstanke om brott ställer kontrollfrågor, eller säger blankt nej.
Handelsbanken gör sedan två år tillbaka inga privattransaktioner alls till Palestina. Man uppger att det är av affärsmässiga skäl då för få av deras kunder använt tjänsten.