– Det har hänt jättemycket sedan dess. Dels att man från politiskt håll gick ut och sa att partsöverenskommelsen blir den nya lagstiftningen, och sedan att IF Metall och Kommunal anslöt sig, vilket är ungefär 50 procent av våra medlemmar, säger hon.
Metall och Kommunal gjorde klart redan i december förra året att de ställer sig bakom ett nytt avtal. Sedan dess har de sett till att avtalet förbättrats, menar Susanna Gideonsson.
– Metall och Kommunal har lyckats förhandla fram ett antal förbättringar som inte fanns med i det bud vi sa nej till, framförallt när det gäller visstid och hyvling. När de gick med kunde Svenskt Näringsliv hosta upp sig och ge ett bättre bud. Så det är en helt annan principöverenskommelse vi nu hade att ta ställning till än för ett år sedan.
Som en hålig ost
Frågan om hyvling och visstid är viktig. Det var några av huvudskälen till att LO för fyra år sedan krävde förhandlingar med sina motparter om en förbättrad arbetsrätt. Under en presskonferens som dåvarande LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kallade historisk, liknade Susanna Gideonsson, då ordförande för Handels, Lagen om anställningsskydd vid en schweizerost.
– Åhléns City hyvlade precis närmare 100 tjänster, och förra veckan meddelade City Gross i Norrköping att man hyvlar nästan halva sin personalstyrka. Vi har sagt det förut och säger det igen, Lagen om anställningsskydd är som en schweizerost. Full med hål och lätt att hyvla.
Så innebär den nya överenskommelsen att hålen täpps igen? Kanske inte helt. Men förbättringar när det gäller hyvling och allmän visstid innebär den helt klart, menar Susanna Gideonsson.
– Tiden en visstidsanställd måste arbeta innan det övergår i en tillsvidareanställning kortas betydligt, och för till exempel daglönare förbättras det oerhört. Idag gäller att du bara får räkna de dagar du är inne och jobbar, medan förslaget säger att även tiden mellan dagarna du arbetar kommer att räknas. Det gör att du tjänar ihop den tid som behövs för att din tjänst ska övergå i en tillsvidaretjänst mycket snabbare än innan.
När det gäller hyvling, alltså att istället för uppsägningar minska de anställdas arbetstid, blir en skillnad att den nu måste ske i turordning.
– Idag tillåter lagstiftningen en arbetsgivare att peka ut alla rödhåriga, och säga ”från måndag ska ni jobba halvtid”. Arbetsgivaren behöver inte ange ett annat skäl än omorganisation för en sådan förändring. Det kommer nu förändras.
”Ibland åker vi på bakslag”
Ett annat skäl för LO att ställa sig bakom las-uppgörelsen är att omställningsavtalet har förbättrats, och att även de förbund som inte ansluter sig ska omfattas av förbättringarna. Men det som många fackmedlemmar, och även förbundet själva, varit mest kritiskt mot – att fler ska få undantas från turordningsreglerna – det finns fortfarande med i avtalet.
Om ni 2017 hade haft facit och sett var förhandlingarna landat, hade ni varit nöjda då?
– Det vete rackarn om vi begärt förhandlingar om vi hade vetat att politiken skulle blanda sig i. Men vi ska alltid kämpa för våra medlemmar. Ibland åker vi på bakslag, det har vi alltid gjort, säger Susanna Gideonsson.
Att en reformerad arbetsrätt utretts politiskt parallellt med att arbetsmarknadens parter har förhandlat, har ställt till det, menar Susanna Gideonsson. När förhandlingarna kraschade för ett år sedan var ett skäl just det och den så kallade Toijerutredningen. Susanna Gideonsson menade att den låg som en våt filt över förhandlingarna. Att den var svår att bortse från. För arbetsgivarsidan visste ju vad som gällde – blev det ingen uppgörelse mellan arbetsmarknadens parter skulle regeringen och samarbetspartierna kunna lägga fram utredningens förslag. Och då skulle fackförbunden få finna sig i en försämrad arbetsrätt ändå, utan möjlighet att vara med och förhandla.
– Vi vill inte att politiken ska in och kladda i det här, det har vi aldrig önskat. Men nu blev det så ändå. Och vi kan se att det som vi nu har förhandlat fram är mycket bättre än det politiska förslaget efter Toijerutredningen, som hade varit alternativet.
Flera av LO-förbuden tycker ändå att uppgörelsen är alldeles för dålig för att kunna ställa sig bakom. Varken Byggnads, Seko, Transport eller Fastighetsantälldas förbund vill vara med. Därmed är LO fortfarande ett splittrat förbund. Men Susanna Gideonsson ser det inte som särskilt problematiskt.
– Jag har full förståelse för att vissa förbund känner att det här med omställning inte är så viktigt, för de vet att de alltid kommer att få jobb ändå. Det samma när det gäller visstider, vissa branscher har knappt visstider eller hyvling. Jag förstår att de inte tycker förbättringarna här väger upp för försämringarna när det gäller undantagen.
Inga jobb på död planet
Men för LO är förhandlingarna nu klara, och Susanna Gideonsson kan fokusera på stundande valår. Och även om hon inte kan få med sig alla förbund på las-uppgörelsen, tror hon att hon har dem bakom sig när det gäller vad som är viktigast: full sysselsättning och arbetsvillkor som gör att det går att jobba heltid ett helt yrkesliv. Men också välfärden generellt, äldreomsorgen, barnomsorgen skolan. Och klimatet.
– Sverige måste ligga i framkant, vi ska ta vårt ansvar från Sveriges sida samtidigt som LO:s medlemmar inte ska få betala priset. Men vi måste kunna göra klimatomställningar, på en död planet finns inga jobb.
LO vill också se en höjning av pensionen. Susanna Gideonsson har sagt att Socialdemokraterna borde driva igenom det, även om det skulle ske med stöd av SD. Men höjda pensioner skulle också kunna bli verklighet genom att Socialdemokraterna går Vänsterpartiet till mötes.
Vad tänker du om V:s krav på höjda pensioner för att släppa igenom Magdalena Andersson?
– Jag kan inte säga så mycket om det, mer än att vi tycker att pensionerna ska höjas, men inte att man ska skrota pensionsgruppen. Det behövs en bred överenskommelse. Vi kan inte ha en pension som varierar beroende på vem som har den politiska makten.