Det förekommer dock diskussioner kring statistiken och hur man egentligen ska räkna. Solcellstoppen har elcertifikatsystemet som statistikkälla, där mer än hälften av solcellsanläggningarna saknas. Solelsbloggaren Bengt Stridh menar att man hellre ska använda sig av Statistiska centralbyråns siffror, och att Solcellstoppens siffror ligger långt under den verkliga installerade solcellseffekten. Enligt SCB var den installerade effekten i Västerås kommun 23,7 W vid årsskiftet. Man kan också konstatera att Västerås finns med bland de tio kommuner med mest installerad solcellseffekt, enligt SCB 2016.
Nytänk med andelsägare
Västeråsaren Stridh har blivit en auktoritet inom solenergin i Sverige med Bengts nya villablogg. Han och Zandra Camber, energi- och klimatrådgivare vid Västerås stad, möter ständigt det stora intresset för solel i Västerås.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Häromveckan höll hon och kollegan Per Eriksson i en temakväll i uppdrag av Energimyndigheten, där Bengt Stridh närvarade som ”ett dragplåster”.
– Det var 150 personer och fullsatt, och man fick säga nej till vissa. Det visar intresset för solenergi bland småhusägare och privatpersoner i Västerås, säger Bengt Stridh.
Zandra Camber har också noterat att Sala ligger bra till i länet.
– Där finns det ett nytänk att man kan bli andelsägare. Om man inte sätter upp sin egen anläggning så kan man äga en andel och stödja den goda saken, säger hon.
Ökat markant
Zandra Camber har jobbat som klimat- och energirådgivare i Västerås sedan 2014 och hon har noterat hur intresset för solenergi har ökat markant.
– Det är superstort just nu. Folk har börjat förstå att det inte behöver vara krångligt, säger hon.
Under hösten 2016 visade Teslas Elon Musk för första gången upp bolagets takpannor med solceller. Tekniken är fortfarande dyrare, och den har precis kommit ut på världsmarknaden.
Men det är på gång.
– Det där trodde man då var framtiden. Men nej, det är nu. Det har kommit mer och mer byggnadsintegrerade solceller. Det är inte bara Tesla som gör sådana utan även svenska bolag har börjat med det, säger Zandra Camber.
Både Bengt Stridh och Zandra Camber tror att Västerås kommer att ligga bra till även fortsättningsvis när det gäller solenergi. Eftersom det stora teknikintresset finns i staden.
– Det finns också ett stort klimat- och miljöintresse, säger hon.
Stor framtidspotential
Bengt Stridh fick upp intresset för solenergi under ett ABB-projekt redan 2002. Numera jobbar han på ABB Corporate Research och är adjungerad lektor på Mälardalens högskola.
– Solceller hade inte tagit fart 2002. Jag insåg att vi i världen har en enorm tillgång till solenergi. Vi använder så lite i dag, men potentialen för framtiden är stor, säger han.
Under temakvällarna brukar frågorna ofta handla om kostnadskalkylen och lönsamheten.
– Vår rekommendation är att man tar kontakt med flera olika leverantörer för de har olika priser. Generell återbetalningstid är omkring 15 år för privatpersoner. Sedan kan det vara kortare tid om man har större anläggning eller förmånligare erbjudanden. Det kryper nedåt, säger Zandra Camber.
– Man planerar att Sverige ska bli fossilfritt 2040 och då är solel en del av det. Det är inte hela lösningen, men en del av den. Då har man sagt åt och uppmuntrat oss att jobba med just sol som en punktåtgärd, fortsätter hon.
Bara 0,1 procent av elanvändningen
Bengt Stridh förklarar att han ser positivt på att länet ligger över snittet i landet sett till hur mycket som är installerat.
– Men det är ändå väldigt lite. Ser man till hela Sverige så är det ungefär 0,1 procent av vår elanvändning som är solel. Jämför man med Danmark så har de installerat 150 watt per invånare och det är ungefär tio gånger mer. Så vi ligger långt efter trots att södra Sverige har ungefär samma solinstrålning som i Danmark och det visar att det finns en betydligt större potential i Sverige, säger Bengt Stridh.
Häromdagen gick regeringen ut med att man ökar solinvesteringsstödet med 200 miljoner kronor redan i år, och 525 miljoner kronor i budgeten för nästa år.
– Solceller kommer att spela en viktig roll i ett framtida hållbart energisystem, säger klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.
Joni Nykänen
joni.nykanen@etc.se