Sebastian, som sedan tidigare är dömd för våldsbrott i tjänsten, har kallat åtalet mot honom för en häxjakt, orkestrerad av SU, polisens avdelning för särskilda utredningar.
Två fall av tjänstefel
Sebastian döms nu för två fall av tjänstefel samt osant intygande och frias för ett fall av falsk tillvitelse där åtalspunkten ogillas. Åklagaren har enligt tingsrätten inte kunnat styrka att en nyckeluppgift som lämnats av supersnuten är sanningslös. Uppgiften handlar om huruvida det överhuvudtaget skett en knarköverlåtelse på en tunnelbaneplattform i stadsdelen Bandhagen eller inte. Sebastian säger att så är fallet, åklagaren säger att det är påhittat.
Tingsrätten konstaterar att den åberopade övervakningsfilmen inte kan styrka åklagarens yrkande med tillräcklig säkerhet och att åtalspunkten därför ska ogillas.
Frigav misstänkt
Enligt tingsrätten har Sebastian begått tjänstefel bland annat genom att ha frigett en gripen person misstänkt för narkotikabrott, underlåtit att rapportera brottet samt inte ha fört korrekta protokoll över händelsen i Bandhagen när Sebastians specialgrupp Disa grep en misstänkt knarklangare.
När det gäller händelsen där Sebastian och en poliskollega konfronterade och tacklade en ung person på Folkungagatan i centrala Stockholm skriver tingsrätten att våldsanvändningen saknade lagstöd och att "de iakttagelser, om några, som [Sebastian] kan ha gjort på ca 115 meters avstånd en relativt mörk kväll i november inte kan ha varit av sådan karaktär att de har grundat någon form av brottsmisstanke".
Polisjobbet i fara
Tingsrätten tar hänsyn till Sebastians långa erfarenhet och kunskaper som polis och skriver att han måste ha varit medveten om att hans agerande var felaktigt i samtliga händelser som han åtalas för. Därmed anses han också ha agerat med uppsåt.
Polisens ansvarsnämnd PAN har tidigare uttalat sig om att Sebastian troligtvis kommer att förlora jobbet vid fällande dom. Det samlade straffvärdet för den brottslighet som Sebastian har gjort sig skyldig till motsvarar ett kortare fängelsestraff, men med hänsyn till brottets natur och eftersom han kan antas bli skild från sin anställning blir påföljden istället villkorlig dom.
Chefsåklagare Marianne Nordström säger till Dagens ETC att hon är nöjd med domen.
– Som jag ser det har jag inte skäl att klaga. Om motparten klagar får jag titta på det som är ogillat och beakta det, det gör jag ju alltid. Det är ett annorlunda ärende, det här är inte den typen av åtal vi brukar väcka vanligtvis, och provokationen är ovanlig i sig.
Beslutet har ännu inte vunnit laga kraft och de tilltalade har till den 8 augusti att överklaga.
Dagens ETC har sökt Sebastian, som egentligen heter något annat.
Läs mer om ”supersnuten”: Våldsdömd polisprofil ska upp i rätten igen: ”Pågår en häxjakt”