En av dem är Sebastian Knutsson som tjänade över två miljarder kronor förra året. Han och två andra delägare kvalade in på inkomsttoppen efter att ha sålt spelbolaget King. Men det är inte bara företagare som gjort en enskild god affär som platsar på listan över de 1 000 bäst betalda svenskarna. Högt upp hittar vi Stefan Persson och Liselotte Tham som tillsammans tjänat 9,3 miljarder sedan 2008 och Maersk-arvingen Ane Uggla (1,8 miljarder).
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Liten välbetald grupp
Inkomsttoppen består inte bara av ärvda pengar. En ny grupp finansmän som Fredrik Lundberg och riskapitalister som Robert Andreen har de senaste åren tjänat allt mer.
Det visar Dagens ETC:s granskning av de 1 000 bäst betalda svenskarnas inkomster mellan åren 2008 till 2016, arbets- och kapitalinkomster sammanräknade.
Förra året tjänade de i snitt 52 miljoner kronor, det blir 25 000 kronor i timmen.
Den översta finans- och företagseliten utgör endast 0,01 procent av befolkningen men tar 10 procent av alla kapitalinkomster. Deras månadsinkomster har stigit från 2,5 miljoner kronor år 2008 till 4,3 miljoner förra året. Om vi jämför med 2009 har inkomsterna fördubblats.
– Det är extrema siffror men jag är ändå inte förvånad.
Det säger LO-ekonomen Anna Almqvist som länge studerat den växande ojämlikheten i Sverige. Siffrorna som Dagens ETC tagit fram bekräftar en bild som forskningen sett tendenser på under lång tid.
– Vi vet från tidigare forskning och rapporter från bland andra OECD att en av anledningarna till att ojämlikheten ökar så mycket i Sverige är att toppen drar ifrån, säger Anna Almquist.
Men valet av startår har stor påverkan på resultat. Det konstaterar nationalekonomen Daniel Waldenström som arbetar med den franske stjärnekonomen Thomas Piketty.
– Inkomster hoppar en del från år till år, särskilt när det är realisationsvinster. Slutet på 2008 var den djupaste finanskrisen vi sett.
Men inkomstuppgifterna släpar efter och skillnaden är ännu större om vi tar startår 2009 då har inkomsterna fördubblats till 2016.
– En fördubbling låter rätt drastiskt. Man ska vara lite försiktig men jag har också sett en tendens till ökning i den yttersta toppen. Aktiepriserna har gått upp och det har varit en högkonjunktur de sista åren, det har gynnat kapitalägarna.
Ökade kapitalinkomster
Det är framför allt kapitalinkomsterna som dragit iväg och Daniel Waldenström tror att det främst handlar om avkastning på växande förmögenheter.
– Det har varit en exceptionellt gynnsam tid att äga kapital i Sverige de senaste 20–30 åren. Ökningen av kapitalinkomsterna kommer från utdelningsinkomster och realisationsvinster delvis från försäljning av bostäder.
I Stockholm har prisuppgången på bostadsmarknaden varit exceptionell och kanske är det därför hälften av de 1 000 svenskar med högst inkomster bor i Stockholms län.
Enligt Dagens ETC:s granskning heter den genomsnittlige toppinkomsttagaren Anders Andersson, är 59 år och bor i våning på Strandvägen, i Östra Djursholms villor med havsutsikt eller i det exklusiva området Hovås i Göteborg.
Anders-gruppen har, trots ökade inkomster, fått behålla allt mer av sina pengar. Varje år har deras skatteandel sjunkit med ett par procent och orsaken till det är ökade kapitalinkomster från bland annat aktieutdelningar vilket är lägre beskattade än löner.
Armé av skatterådgivare
Detta vet riskkapitalisten Robert Andreen, grundare av Nordic Capital, och hans armé av revisorer och skatterådgivare.
Robert Andreen ingår i en stor grupp riskkapitalister som just nu processar mot skatteverkets upptaxering. De har av skatteskäl försökt plocka ut löner i form av kapitalinkomster via fåmansbolag.
Men Robert Andreen borde ha råd att betala sin skatteskuld. Bara under 2017 har han tjänat en miljard men betalat endast 30 procent i skatt. Robert Andreen bor i en Östermalmsvåning värderad upp mot 40 miljoner och hans kvarter har Sveriges högsta koncentration av rika människor som ett fåtal kvarter i sydöstra Östermalm. Där bor bland andra Maersk-arvingen Ane Uggla och finansmannen Melker Schörling, som har tjänat 550 miljoner sedan 2008.
Ojämlikheten ökar snabbare
Men denna grupps enorma inkomstökningar har pågått under lång tid. Ojämlikheten sjönk förvisso från och med 1930-talet men kurvan vände runt 1980 och nu ökar skillnaderna snabbare i Sverige än alla andra jämförbara länder. Vi är tillbaka på 1947 års nivå i hur stor andel den översta procenten tar av alla inkomster.
Daniel Waldenström poängterar dock att vi fortfarande är ett av världens mest jämlika länder.
– I alla fall om vi tittar på arbetsinkomster. Har du haft ett jobb har du haft en positiv inkomstutveckling. Sverige har haft ganska reglerad arbetsmarknad där lönehöjningar har tillfallit de allra flesta.
Men han är oroad för att en allt för stor ojämlikhet riskerar urholka elitens tilltro och betalningsvilja för välfärdsstaten.
– Det finns också problem om barns möjligheter bestäms av föräldrarnas plånbok.
Leder till sämre tillit
Sverige har halkat från det tredje mest jämlika EU-landet till plats 9 eller 11, lite beroende på vilket Gini-mått vi använder.
Våra nordiska grannländer men även Slovenien, Slovakien och Tjeckien är nu mer jämlika än Sverige, enligt Gini-koefficienten. LO-ekonomen Anna Almqvist anser att även om reallönerna har ökat i Sverige så är det problematiskt att en liten grupp toppinkomsttagare drar ifrån.
– I grunden är jämlikhet en fråga om att tillgångar bör fördelas rättvist och ska komma alla till del. Men sedan har också ojämlikheten negativa effekter för ekonomin bland annat för att hushåll med lägre inkomster inte investerar i utbildning på samma sätt. Ojämlikhet leder också till sämre tillit och ohälsa samt ökad kriminalitet.
Personerna med den högsta sammanlagda inkomsten 2008–2016
Liselott Tham
68 år
Djursholm, Hennes & Mauritz
4 831 000 000 kr
Stefan Persson
69 år
Stockholm, Hennes & Mauritz
4 445 000 000 kr
Fredrik Lundberg
65 år
Djursholm, Nordic Capital
3 542 000 000 kr
Sebastian Knutsson
48 år
Bromma, King
2 530 000 000 kr
Jan Axel Bengtsson
44 år
Stocksund, H&M
2 291 000 000 kr
Markus Persson
37 år
Stockholm, Mojang
1 971 000 000 kr
Ane Uggla
68 år
Stockholm, Maersk
1 817 000 000 kr
Gustaf Douglas
79 år
Åkersberga, Latour
1 489 000 000 kr
Sten Olsson
70 år
Göteborg, Stena
1 279 000 000 kr
Lars Markgren
53 år
Stocksund, King
1 267 000 000 kr