Liberalerna väckte förra året en motion om just hanteringen av motioner. Partiet föreslår att beredningsprocessen ska bli mer transparent och enklare att följa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är en utdragen process och det är heller inte ovanligt att besvarade motioner senare dyker upp som majoritetsförslag i stället, säger Annelie Luthman (L), partiordförande för Liberalerna i Västernorrland och ledamot i kommunfullmäktige.
Våga skapa debatt
Även Miljöpartiets språkrör och gruppledare, Angel Villaverde, tycker att det tar lång tid.
– De flesta motioner vi har lämnat har blivit besvarade. Alltså varken bifallna eller avslagna. Man menar då att frågorna är under arbete. Men det tar ofta närmare ett år från det att vi lämnar motionen tills dess ett svar kommer till kommunfullmäktige, säger han.
Enligt kommunallagen ska en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år. I elva fall har Sundsvalls kommunfullmäktige missat lagens tidsgräns.
Vid det senaste mötet togs två av dessa motioner upp för beslut. Och enligt kommunsekreterare, Patrik Jonsson, kommer ett flertal av de återstående motionerna att behandlas inom kort.
– Fem av dessa motioner är färdigberedda på förvaltningsnivå och kommer att tas upp på kommande sammanträden, säger han.
Våga skapa debatt
Innan ett beslut fattas ska motionen enligt kommunallagen (5 kap. 26 §) beredas av antingen en nämnd vars verksamhetsområde ärendet berör eller av en fullmäktigeberedning. Denna process har motionärerna liten eller ingen insyn i. Och för en motionär som så fort som möjligt vill se ett beslut av sitt ärende kan processen kännas lång. Men målsättningen är att arbetet ska fortlöpa så snabbt som möjligt, menar kommunsekreterare Patrik Jonson.
– I de fall det tar längre tid beror det vanligtvis på att det rör sig om mer omfattande ämnen, att de har remitterats till flera nämnder, eller att de återremitterats av politikern, säger han.
Kommunfullmäktiges ordförande, Arianne Sundman (S), förklarar att ambitionen alltid är att lyckas få upp motionerna till behandling inom ett år.
– Det är många faktorer som kan påverka processen. Det kan handla om hur motionen är formulerad, att många olika aktörer är inblandade och att det stundtals råder resursbrister. Tyvärr finns det inte tillräckligt många utredare, säger hon.
Liberalernas motion om motionshantering togs upp på kommunfullmäktiges möte i juni förra året. Majoriteten ansåg då att motionen var besvarad och att det inte behövdes några ytterligare åtgärder.