Regeringens proposition till ny upphandlingslag går i linje med Sundsvalls kommuns nya inköpsstrategi och ställer bland annat krav på kollektivavtal eller liknande för företag som levererar varor och tjänster till den offentliga sektorn.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men sedan både Alliansen och Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att rösta nej, finns nu en riksdagsmajoritet mot förslaget.
Redan i maj tog Sundsvalls kommunfullmäktige beslut om nya lokala upphandlingsregler.
Arbetet fortsätter
Där ställs bland annat krav på att löner, arbetstider, försäkringar och pensioner ska vara i nivå med kollektivavtal. Skrivningen anpassades också efter regeringens lagförslag, som nu alltså ser ut att falla.
– Oavsett vad riksdagen beslutar går vi i Sundsvall vidare med de nya reglerna. Under hösten pågår arbetet med att ta fram en handlingsplan för hur vi konkret ska omsätta fullmäktiges beslut i praktiken, säger Peder Björk (S), kommunalråd.
Oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) är kritisk till kommunens nya policy och skickade inför fullmäktiges beslut ut ett brev till Sundsvalls företagare med rubriken "Är det sista gången ni levererar till Sundsvalls kommun?"
– De nya kraven är förödande och stänger ute lokala småföretag som inte kan leva upp till kraven på kollektivavtal och heltider, säger Jörgen Berglund som lovar att riva upp fullmäktiges beslut om Alliansen vinner nästa val.
Juste konkurrens
Majoriteten i Sundsvall har inga planer på att backa från beslutet.
– Det känns än mer viktigt att vi tar ställning för justa villkor på arbetsmarknaden och att Sundsvall blir en föregångskommun. Med en inköpsstrategi som ställer sociala, etiska och miljömässiga krav, främjar vi en hållbar utveckling och verkar för juste konkurrens på marknaden, säger Peder Björk.
Jörgen Berglund tycker att majoriteten borde tänka om.
– Att riksdagen avvisar lagförslaget visar bara att majoriteten i Sundsvall gjorde fel och att de krav som de ställer inte är förenliga med varken svensk lag eller EU:s lagstiftning. Man har gått för hastigt fram helt enkelt, säger han.
Men Peder Björk menar att en nationell lagstiftning inte är en förutsättning för de lokala reglerna.
– Det som är viktigt är att de krav vi ställer harmoniserar med EU-lagstiftningen, vilket de gör. Om regeringens förslag faller i riksdagen har det inte någon påverkan på det vi gör lokalt i Sundsvall, säger han.