Läs också: Anders Sundström har rörelsen runt sitt finger
Anders Sundström var 27 år när han 1980 blev Sveriges yngsta kommunalråd i hemstaden Piteå för Socialdemokraterna. Idag är han 63 år och befinner sig i toppen av den socialdemokratiska rörelsens bolagsbygge.
Under de tre gångna decennierna har han skickligt lyckats manövrera fram och tillbaka mellan arbetarrörelsen och näringslivet för att bit för bit samla allt mer makt och inflytande under sig. Idag håller han i ordförandeklubban i två jättekoncerner; Swedbank och KF. Men nu har marken börjat röra sig under fötterna på Sundström och frågan är om han till slut tvingas kliva ned några steg på stegen.
Förra veckan blev Swedbanks sparkade vd Michael Wolf polisanmäld för finansmarknadsbrott och ska granskas av Ekobrottsmyndigheten. Dessutom väntas banken under våren få en anmärkning av Finansinspektionen, FI, för att banken haft ett bristande regelverk för vilka privata affärer direktörer i banken får göra.
Det högsta ansvaret för de kritiserade affärerna pekar mot styrelseordförande Anders Sundström, som nu gör han allt för att kunna sitta kvar. Om det lyckas är det inte första gången han ålat sig ur knepiga situationer.
Riskkapitalbolaget Tetron
Maktspelet började redan under Sundströms tid som kommunalråd på 1980-talet, då en av hans nära vänner i Piteå gjordes till vd för stadens bostadsstiftelse. Med hjälp av statliga bidrag och lån kunde stiftelsen sedan köpa upp en rad företag, som några år senare avyttrades till det nybildade riskkapitalbolaget Tetron, där Anders Sundström satt som ordförande.
Utan att någon ingrep tilläts Tetron sedan att börja köpa upp kommunala fastigheter billigt i Piteå, som sedan såldes av ägarna, bland andra Sundströms kompis. Hyrorna sköt i höjden och enligt en rapport från Företagarförbundet förlorade Piteå mellan 40 och 60 miljoner på Tetron-affärerna.
Men vid det laget hade Sundström redan gått vidare mot nya, större utmaningar. Kommunpolitiken i Piteå hindrade honom inte från att även engagera sig rikspolitiskt, vilket snabbt gjorde honom ett namn inom Socialdemokraterna. Efter valet 1994 erbjöds han posten som arbetsmarknadsminister i den nya s-regeringen. Därifrån avancerade han sedan till näringsminister 1996–1998 och gjorde även ett kort inhopp som socialminister i tre veckor 1998.
Under åren i regeringen jobbade han delvis från ett rum som staten hyrde åt honom i Piteås sparbank. När han efter fyra år som minister återigen hoppade av politiken blev han vd för den banken.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Anders Sundström har rörelsen runt sitt finger
Täta kontakter med näringslivet
Med den tidigare ministern vid rodret växte Pitedalens lilla lokala sparbank på kort tid till en regional storbank. Sundström knöt kontakter med näringslivet och finanseliten, och tillträdde år 2000 även som styrelseordförande i Sparbanken Nord.
Sedan var det dags att för tredje gången återgå till i politiken igen. Och Socialdemokraterna var inte sena att bjuda in honom i värmen.
2002 ställde bankdirektör Sundström upp i valet för sossarna i Norrbotten och personkryssades in i riksdagen. Ett år senare var han ordförande för Ja-sidan i EMU-kampanjen.
Men trots raket-comebacken lockade utrikespolitiken honom aldrig. I en intervju med Helsingborgs Dagblad några år senare utryckte han att det var för mycket snack och för lite verkstad inom utrikespolitiken.
– Jag vill ju GÖRA saker.
”En vidlyftig investering”
Och året efter nederlaget i EMU-omröstningen var det så dags att byta sida återigen. 2004 tackade Sundström ja till en förfrågan om att försöka få fart på det då nergångna Folksam och blev vd för försäkringsbolaget.
När Swedbank var nära att falla efter finanskraschen 2008 såg Anders Sundström sin chans att växa. När Swedbanks kunder plockade ut 15 miljarder kronor från sina sparkonton blev banken i de närmaste tömd och stod på randen till kollaps. Sundström insåg dock att staten aldrig skulle låta en så stor bank som Swedbank att falla och valde att satsa. Folksam gick in och köpte aktier för fem miljarder kronor, 4 procent av de pengar bolaget hade under förvaltning.
– Det var en vidlyftig investering. Jag hade aldrig rått någon att satsa i en bank som brinner. Men det var vad Folksam gjorde. Anders Sundström gjorde analysen att staten inte skulle låta banken gå omkull, och valde att riskera Folksams pengar mitt i krisen, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.
Men spekulationen gick hem. Swedbank överlevde tack vare att skattebetalarna ställde ut garantier på mer än 300 miljarder kronor för bankens lån och Folksam blev bankens största ägare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Anders Sundström har rörelsen runt sitt finger
Täta band i toppen
Precis som vid tidigare satsningar dröjde det inte många år innan Sundström 2013 också tog över ordförandeklubban i Swedbanks styrelse. Men eftersom Sundström även var ordförande i Folksam, bankens största ägare, fanns en uppenbar intressekonflikt.
Samma år försökte han dessutom göra om samma riskfyllda manöver som med Swedbank genom att gå in i det krisande gruvbolaget Northland. Folksam satsade 134 miljoner kronor i bolaget, men förlorade pengarna när bolaget sedan gick i konkurs året därpå.
Och efter en granskning av intressekonflikten tvingade Finansinspektionen till slut Sundström att avgå som ordförande för Folksam Liv.
Men kopplingarna mellan bolagen har genom åren blivit allt mer intima och till synes överlappande. Medlemsägda KF, där Anders Sundström också är ordförande, kontrollerar indirekt kundägda Folksam och Sundström har fortfarande ett arbetsrum hos försäkringsbolaget, trots att han formellt inte jobbar där längre. Förutom ordförande i Swedbank och KF är han även ordförande i Coop.
Sammanblandningen mellan sfärerna sträcker sig också över flera personer. Till exempel sitter KF:s vd Tommy Ohlström, tidigare Socialdemokraternas partikassör, i Folksams valberedning.
Och i styrelsen för Folksam Liv sitter Lars Ericson, vd för Konsumentföreningen Stockholm, och Maj-Britt Johansson-Lindfors, ordförande för Coop Nord. Johansson-Lindfors sitter även i KF:s styrelse. Och i Swedbanks styrelse har Anders Sundström en annan vän, vice ordförande Lars Idermark, som tidigare varit vd för KF.
Avgörs på stämman
Om Sundström kan sitta kvar i Swedbank, trots alla tvivelaktigheter som han och banken är indragna i, beror på Swedbanks stämma om drygt en månad då ägarna ska säga sitt. Tyngst röst då har huvudägaren Folksam, där ordföranden heter Göran Lindblå. Han är även vice ordförande i KF:s styrelse, underställd Anders Sundström.