BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samtidigt har flera ledande sverigedemokrater profilerat sig som Israelvänner, och riksdagsledamöterna Kent Ekeroth och Paula Bieler har själva judiskt påbrå. Enligt Mathan Ravid vid Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, är det inte ovanligt att högerpopulistiska partier i Europa påstår sig vara pro-israeliska samtidigt som de sprider antisemitism.
– Inställningen till Israel har dock i regel lite att göra med sympatier för Israel som stat och idé, än mindre med sympatier för judar. På många sätt är SD:s påstått Israelvänliga hållning lika falsk som nazistiska gruppers förment pro-palestinska dito. För vissa inom SD och liknande partier ses Israel som en bundsförvant i den föreställda globala konflikten med islam och frågan om antisemitism används i antimuslimskt syften. Men hållningen syftar också till att distansera partiet från de historiska rötterna, säger Mathan Ravid.
En vattendelare
Mathan Ravid vill ändå inte kalla SD för ett antisemitiskt parti. Det gör inte heller Aron Verständig, ordförande för Judiska församlingen i Stockholm.
– Det finns tydliga problem med antisemitism inom SD och många av deras förslag, som förbud mot religiösa friskolor och import av kosherkött, skulle i princip omöjliggöra judiskt liv i Sverige, men de är emot minoriteters rättigheter över huvud taget, säger han.
Allan Stutzinsky är ordförande för Judiska församlingen i Göteborg. Han framhåller att även Liberalerna är emot religiösa friskolor och import av kosherkött.
– Jag ser inte SD som en antisemitisk organisation, det är min personliga åsikt. Däremot finns det antisemitiska krafter inom partiet, liksom motkrafter, men antisemitismen är en vattendelare som skär genom många organisationer, säger Allan Stutzinsky.
Radikalisering underifrån
Jonathan Leman är researcher på tidningen Expo och föreläsare med antisemitism som specialområde.
– SD är inte ett antisemitiskt parti, men det finns en närhet till antisemitism. Och delar av nätmiljön runt SD har växt ihop med delar av vit makt-miljön där antisemitismen är central, säger han.
Jonathan Leman menar att det saknas en tydlig gräns, inte minst i sociala medier, som gör det svårt för SD-sympatisörer att se var SD slutar och var vit makt-miljön börjar.
– Den trenden har förstärkts under 2017, bland annat genom att många SD-vänliga nyhetssajter också är positiva till vit makt-miljön. Parallellt med att Jimmie Åkesson fördömer Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och talar om att förbjuda organisationen sker en radikalisering underifrån med antisemitism, rasnationalism och Kreml-vänlig geopolitik, säger Jonathan Leman.
Det gör det svårt för partiledningen att ”hålla ordning” i de egna leden och att få en bild av var partiet egentligen står.
Annan acceptans inom SD
Enligt SD:s officiella politik är det ”massinvandringen” av muslimer som är problemet. Partisekreteraren Richard Jomshof har till och med jämfört islam med nazismen. Men när organisationen Inte rasist, men … (IMR) i år avslöjade att medlemmar i SD Borlänge obehindrat spelat nazistmusik och heilat på det lokala kansliet och att SD-politiker på en bandad inspelning kallat Paula Bieler ”judehora” kritiserade partisekreterare Jomshof enligt IMR framför allt inspelningen – som han kallade ”partiskadligt beteende”.
– Det finns en annan acceptans för antisemitism i SD än i andra riksdagspartier, företrädare som spridit fördomar och fientlighet mot judar får i regel sitta kvar så länge de inte uppmärksammas medialt och därmed uppfattas som en belastning för partiet, säger Mathan Ravid.
De två huvudpersonerna i Borlänge, båda kommunpolitiker, uteslöts i februari.
Val 2010: 5,70
Juni 2011: 5,7
December 2011: 5,7
Juni 2012: 5,4
December 2012: 7,9
Juni 2013: 7,7
December 2013: 9,3
Juni 2014: 8,1
Val 2014: 12,86
December 2014: 12,4
Juni 2015:14,4
December 2015: 19,9
Juni 2016: 17,3
December 2016: 17,5
Juni 2017: 18,4
Fotnot: Alla opinionssiffror är från SCB:s partisympatiundersökningar som presenteras två gånger om året, i juni och maj. Nästa undersökning offentliggörs 5 december.