De som omfattas av gymnasielagen har flytt ensamma till Sverige och var minderåriga när de kom, men är över 18 år idag.
Kampanjen gjorde succé – snart hade de över 300 personer som ville hyra ut boende till gruppen, trots att det bara var 100 deltagare som sökte boende. Tanja Küller och Maliha Khan som driver projektet hos Stockholms stadsmission är glada över att så många är intresserade av att hyra ut.
– De ungdomar vi har som är redo för eget boende har vi hittat till, vi är verkligen så imponerade av engagemanget som vi sett, säger Tanja Küller.
Olika behov
Stockholms stadsmissions hyresförmedling är tänkt att fungera som en länk mellan den som vill hyra ut och den som söker boende. Stockholms stadsmission stöttar och ger råd vid kontraktskrivning och hjälper till att hitta lösningar som blir rättvisa för båda parter.
När de förmedlar letar de efter bra matchningar utifrån närhet till skola och hur bra de tror att hyresvärd och hyresgäst kan förväntas trivas tillsammans. De ser att både de som vill hyra ut och ungdomarna har varierande behov och intressen.
– Vissa vill bara hyra ut ett rum medan det för andra kan vara ett mellansteg till att vara familjehem och så är det med målgruppen också, de har olika behov, säger Maliha Khan.
Efter att det gått över förväntan med att hitta boenden för gruppen har Stockholms stadsmission bestämt sig för att bredda förmedlingen till att omfatta fler.
– Vi trodde att det skulle vara svårt, men det har det inte alls varit. Efter årsskiftet ska vi öppna upp för fler, säger Maliha Khan.
”Ett tryggt alternativ”
Tanja Küller och Maliha Khan ser hyresförmedlingen som ett sätt att komma in på den vanliga marknaden.
– Det här gäller personer som inte behöver annat stöd än just hjälp att hitta boende. Det är ett tryggt alternativ som kan konkurrera ut den svarta marknaden och ge en plattform. Vi måste tänka om kring hur vi bor i den här staden, bostadsmarknaden är idag ohållbar även för etablerade stockholmare, säger Tanja Küller.
I nästa steg kommer de, i liten skala, vända sig även till andra grupper som lever i hemlöshet av strukturella skäl, det vill säga personer som saknar ekonomiska förutsättningar och har svårigheter att själva ta sig in på den vanliga bostadsmarknaden.
– Vi behöver ändra bilden av hemlöshet. Många tror att det handlar om individen, men att vara hemlös är inte en identitet eller någonting en människa är, utan en situation som någon kan befinna sig i, säger Tanja Küller.
De ser positivt på möjligheterna att utveckla hyresförmedling som inkluderar fler.
– Det pratas mycket just nu om mörka tider och kalla vindar, men det finns också ett otroligt engagemang och ett mod hos människor. De är beredda att öppna upp sina hem för att hjälpa, säger Tanja Kuller.
”Känns skönt”
Den stora fördelen för den grupp de riktat sig till initialt har varit att de försetts med en större chans att integreras och komma ifrån de kollektiva boendeformerna. En av dem som fått boende är 20-åriga Vahid Karimi. Han flydde från Afghanistan till Sverige 2015 och har fått tillfälligt uppehållstillstånd för att avsluta sin gymnasieutbildning och sedan sex månader för att hitta ett arbete.
– Jag vill klara mig själv på CSN och genom att jobba extra. Det känns skönt att vara självständig, säger han.
För tillfället fokuserar han på att bli klar med skolan och hitta ett arbete. Han kan tänka sig att jobba med vad som helst tills vidare, men har större planer för den dag han hoppas få ett permanent uppehållstillstånd.
– Då vill jag plugga mer.
Den största skillnaden för honom är att det är lugnt och skönt där han bor nu. Han har ett eget rum och kan fokusera bättre på sina studier.
– På boendet var det trångt och stökigt och ofta musik sent på kvällarna. Jag hade svårt att sova men nu har jag lugn och ro och det går mycket bättre. Dessutom har jag nära till skolan nu, säger han.
Innan han fick sitt tillfälliga uppehållstillstånd fick han avslag på sin asylansökan.
– Det var hemskt. Jag oroade mig hela tiden och kunde inte koncentrera mig. Jag tänkte att polisen skulle ta mig, det var en hemsk stress. Nu kan jag plugga och vara lugn.
Blev goda vänner
Mika Sippala bor med sin dotter i en trea i Tumba. Han har tidigare hyrt ut till en student men när han kom in på högskolan på en annan ort fick han börja leta efter någon annan att hyra ut till.
– Jag kollade runt men det kändes inte helt bra att ta någon okänd. När jag sen blev tipsad om det här så kändes det tryggare, säger han.
Det har varit positivt för Mika Sippala och hans dotter att hyra ut rummet. De kommer bra överens och turas om att laga mat till varandra.
– Vi har blivit goda vänner och trivs tillsammans. Han brukar laga en favoriträtt som han lärde sig under flykten till Sverige. Det är trevligt med hans sällskap och det känns skönt att han bor hos oss, säger Mika Sippala.
I framtiden skulle Mika Sippala kunna tänka sig att hyra ut till en annan grupp också, om det var via Stockholms stadsmission.
– Det känns tryggt, de vet vad de gör. Det är så lätt att hamna snett i samhället och det känns bra i hjärtat att göra nåt bra, säger han.