– Vi ser en avmattning i ekonomin och det påverkar både nationellt och i Göteborg. I en svagare konjunktur finns det risk för att konkurrensen om de enklare jobben ökar och personer som står längre ifrån arbetsmarknaden får det ännu tuffare, säger Eva Wettermark, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Göteborg.
Ökat med 1 500 personer
I Göteborg har antalet öppet arbetslösa ökat med 1 500 personer på ett år, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Det berör främst de grupper i samhället som redan står långt bort från arbetsmarknaden. Högutbildade, infödda svenskar ingår generellt sett inte i statistiken över arbetslösa när konjunkturen når en tillfällig svacka, menar Eva Wettermark. För vissa är arbetsmarknaden fortfarande god, men för personer som är utrikesfödda, kortutbildade eller har någon form av funktionsvariation är situationen annorlunda.
– För regionen går arbetsmarknaden fortsatt bra, det finns till och med en arbetskraftsbrist inom vissa branscher och yrken. Men det gäller nästan uteslutande yrken med eftergymnasial utbildning och arbetslösheten slår främst mot kortutbildade eller personer som av olika skäl inte efterfrågas inom branschen, säger hon.
Beror på befolkningstillväxt
Att arbetslösheten ökar i kommunen beror främst på befolkningstillväxten, menar Anders Svensson (M), ordförande i Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Han delar synen på att vissa grupper i samhället har längre till arbetsmarknaden och Alliansen har därför genomfört riktade insatser under året i form av språkstöd. Under 2020 vill man i en ny satsning avsätta medel för att satsa på yrkesintroduktion med språkstöd riktat mot utrikesfödda.
Subventioner dras in
Subventionerade anställningar, där finansieringen hanteras av Arbetsförmedlingen, har minskat under de senaste åren. Eva Wettermark ser anställningsformen som en viktig insats för att nå både kort- och långtidsarbetslösa men i den nya budget som kommunen har presenterat kommer andra typer av insatser prioriteras, säger Anders Svensson.
– Vi ser i inte det som den första och bästa åtgärden. I vissa fall kan det finnas ett sådant behov, men varje person behöver rustas att stå på egna ben på arbetsmarknaden. I budgeten fokuserar vi framförallt på utbildning, vägledning och riktade insatser.
Arbetsförmedlingens budget styrs på riksnivå och påverkas inte av direkt av kommunen, men Eva Wettermark ser med oro på att även Arbetsförmedlingen tvingas skära ner på insatser.
– Det är bekymmersamt när budgeten för åtgärder riktade till dem som står längst från arbetsmarknaden skärs ner, eftersom vi vet att behoven är stora.