– Det skulle vara ofräscht på vilken arbetsplats som helst, men det blir lite parodi när det är en syndikalistisk tidning som gör så här. En grundidé för syndikalisterna är att de som jobbar ska ha inflytande och makt över sin arbetsplats, säger han.
Uppsägningar och varningar
Stormen som blåst in över fackförbundet Syndikalisternas tidning Arbetaren den här veckan handlar till stor del om just det – att Kajsa Ekis Ekman har utsetts till tillförordnad chefredaktör mot de anställdas vilja. Och även mot styrelsens vilja, enligt Dagens Media, som var först med att berätta om konflikten.
Bakom tillsättandet står vd Thomas Karlsson. Enligt tidningen Journalisten har samtliga fem ledamöter i tidningens ägarstyrelse nu begärt utträde och flera medarbetare har sagt upp sig. De tre återstående har varslats efter att de ifrågasatt utnämningen av Kajsa Ekis Ekman.
Missnöjet handlar både om att medarbetarna inte fått ha något inflytande – men också om Kajsa Ekis Ekmans lämplighet. Till tidningen Flamman säger en av dem som sagt upp sig, marknadsföraren Mika Kastner, att Kajsa Ekis Ekmans inställning till transpersoner är ett av problemen. Mika Kastner är själv transperson.
– Jag känner mig inte särskilt bekväm med att ledas av någon som notoriskt felkönar folk med mening. Och det tror jag också de övriga i redaktionen sympatiserar med.
”Noll förtroende”
För Volodya Vagner handlar Kajsa Ekis Ekmans olämplighet också om hennes inställning till Ryssland. Ett bevakningsområde han själv skriver om.
– I det avseendet har jag noll förtroende för henne. Arbetaren kan bidra med berättelser som den liberala mainstream-pressen kanske inte bryr sig så mycket om. Det får handla om solidaritet, gemenskap och klass men utan att falla in i perspektivet att det är USA som står för allt dåligt, och utan att ursäkta auktoritära regimer. Jag tror inte att de perspektiven går ihop med Kajsa Ekis Ekman.
Men största skälet till att Volodya Vagner väljer att sluta skriva för Arbetaren är ändå hur tillsättningen av henne har gått till.
– Inte minst handlar det om hur kollegor jag känner har blivit behandlade. Jag vill inte ha med det att göra. Skulle det här lösa sig och de tar tillbaka tillsättningen av henne fortsätter jag gärna skriva för tidningen, den har en stolt historia och har bidragit med ett viktigt frihetligt vänsterperspektiv genom åren. Det vore sorgligt om den rösten skulle försvinna. Men med Kaja Ekis Ekman som chefredaktör tror jag tyvärr att den kan göra det.
Uppmanar till strejk
Även på Syndikalisternas Malmöavdelning finns en oro över händelseutvecklingen. I ett upprop på Mitt skifte vädjar medlemmen Josefin Jalhed – uppbackad av medlemmar över hela landet – till SAC:s centralkommitté och tidningens styrelse om att upphäva Kajsa Ekis Ekmans uppdrag.
– Det är så mycket som blivit fel att jag inte vet var jag ska börja. Men det primära är att SAC äger Arbetaren men ändå har vd agerat på eget bevåg och mot vår uttryckliga vilja, vilket en vd inte får göra, säger Josefin Jalhed, initiativtagare till uppropet, som påpekar att hon uttalar sig som privatperson, inte för SAC:s räkning.
Har tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman också blivit fel juridiskt sett?
– Det har det eventuellt gjort, men jag kan inte uttala mig om det innan jag fått mer insyn i fallet.
Borde man inte se vad hon går för som chefredaktör eller är hennes rykte för nedsolkat?
– Det handlar inte om hennes rykte, det handlar om att hon är en person som använder sitt mediekapital till direkta attacker mot transrörelsen och transvården. En sådan person är inte säker att ha i demokratisk rörelse.
Kajsa Ekis Ekman har tidigare skrivit ledartexter för Dagens ETC. Hon blev av med sitt uppdrag i våras, efter att hon försvarat den ryska statliga propagandakanalen RT. Dagens ETC har sökt vd Thomas Karlsson men inte fått svar.