Studien visar följande: När vi möts av politiska motargument aktiveras de delar av hjärnan som är kopplade till känslor och självuppfattning.
Vi tar dem alltså personligt - som om motargumenten vore förolämningar.
– Politiska uppfattningar påminner om religiösa uppfattningar, i bemärkelsen att de är en del av vem man är och är viktiga för det sociala sammanhang man befinner sig i, säger psykologiforskaren Jonas Kaplan vid USC, till Science Daily.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Utsattes för motargument
I studien, som publicerades i tidskriften Nature, har forskarna undersökt hjärnans aktivitet på 40 personer. Dessa försökspersoner har identifierat sig som liberaler i en amerikansk kontext, och har utsatts för motargument i en rad politiska och opolitiska frågor.
Som ett politisk påstående tog man exempelvis upp "USA borde minska sin militära budget", och som icke-politiskt påstående "Att dagligen ta multivitamintillskott förbättrar hälsan." Därefter presenterade forskarna motargument för påståendena.
Mer flexibla kring icke-politiska frågor
Generellt sett tenderade försökspersonerna att vara mer flexibla kring sina uppfattningar om icke-politiska frågor. Kring de politiska frågorna var de flesta mer bestämda. Och här visade hjärnskanningen att aktiviteten i amygdala och insulan ökade.
– Aktiviteten i dessa områden är viktiga för känslor och beslutsfattande, och resultaten kan vara relaterade till vad vi känner när vi möter argument som utmanar våra uppfattningar. Amygdalan är särskilt känd för att vara involverad i upplevelser av hot och ångest, säger Jonas Kaplan till Science Daily.
Även aktiviteten i hjärnans standardnätverk ökade när försökspersonerna utsattes för motargument.
– Detta område är viktigt för vår självuppfattning, säger Jonas Kaplan.
Forskarna konstaterar dock att urvalet i studien är relativt begränsat, och noterar att det inte är självklart att resultaten "går att generalisera till att gälla också konservativa personer, eller personer med mindre polariserade åsikter."