Forskaren Jens Andersson Hörman, som gjort studien, rekommenderar att rutiner för stopp av spridning av mikroplaster tas fram när nya multiplaner och lekplatser anläggs. Han menar även att anläggandet av nya gummiunderlag bör ifrågasättas då spill till vattendrag innebär en allvarlig och beständig miljöpåverkan.
Tillgänglighet en faktor
I Norrköping finns flera lekplatser med gummiunderlag. En anledning till att underlaget valts är tillgängligheten. Det är till exempel mycket lättare för en rullstol att ta sig fram på ett gummiunderlag än i traditionella fyllnadsmaterial som sand.
– Sand är något vi något vi försöker att fasa ut, även om det fortfarande finns på flera lekplatser, säger Maja Pålsson, landskapsarkitekt på Norrköpings kommun.
Ett annat underlagsmaterial som används på lekplatser är träflis. Det betraktas som både miljövänligt och billigt, men precis som sand kräver det en del underhåll.
– I de nya lekmiljöerna försöker vi att använda en variation av underlag. Vi försöker att vara lite återhållsamma i hur vi använder gummimaterial och se om det verkligen behövs och hur stora ytor vi lägger det på, säger Maja Pålsson.
Hon beskriver dock gummi och konstgräsunderlag som bra underlag, då de ökar tillgängligheten och inte kräver speciellt mycket underhåll.
– Riktigt bra är konstgräs. Det har vi inte jättemycket av idag, men det kommer mer och mer. I det använder vi sand som fyllnadsmaterial, säger Maja Pålsson.
”Vi vill ha en kemikaliefri uppväxt”
Miljöpartiets oppositionsråd Mia Sköld håller inte alls med. Hon tycker att både konstgräsplaner med granulat från gummi och gummibaserade underlag i lekplatser ska bort helt och hållet.
– Barn är känsliga och vi vill ha en kemikaliefri uppväxt för våra barn. Vi har till och en kemikaliepolicy i kommunen för att få bort farlig plast från förskolor. Då ska vi inte lägga den här typen av underlag i våra lekparker! Säger hon.
Att mikroplaster läcker ut i vattendrag även från gummiytor i lekparker är ingenting som kommunen arbetar aktivt för att motverka i dagsläget.
– Jag har hört att det finns särskilda filter för att stoppa spridning av granulat, men vi använder inte granulat som fyllnadsmaterial i konstgräset, utan sand, säger Maja Pålsson.