Anette Agardh, universitetslektor i global hälsa vid Lunds universitet, skickade en enkät med frågor till 7 000 skåningar i åldern 18 till 29 år och fick svar från 45 procent av de tillfrågade. Syftet med studien var att se hur många som hade varit utsatta för sexuellt tvång.
Enkätstudien visar att 36 procent av kvinnorna och 17 procent av männen hade haft sex mot sin vilja. De som hade varit utsatta för sexuellt tvång visade sig också må sämre än sina jämnåriga, de kände sig mer stressade och tog större sexuella risker än de övriga i studien.
Känt skräck och panik
De män som hade svarat att de hade varit utsatta för sexuellt tvång svarar i enkäten att de hade haft perioder då de hade känt skräck eller panik, hade känslor av värdelöshet, hade förlorat förmåga att njuta eller intressera sig för sex samt att de hade haft självmordstankar, sömnsvårigheter och andra psykosociala besvär.
Anette Agardh planerar att gå vidare med fler studier i ämnet.
– Vi vet att unga män är utsatta i betydligt högre utsträckning än vi tror. Detta bekräftas även av flera internationella studier. Vi behöver mer kunskap om i vilken typ av relationer som våldet/tvånget sker, typ av våld, och var man har blivit utsatt, säger hon.
Enkät
Män våldtas och utsätts för olika former av sexuella övergrepp, men söker sällan vård. I Stockholm planeras nu en särskild mottagning på Södersjukhuset för män som har utsatts för sexualbrott. ETC Malmö har undersökt intresset för att starta något motsvarande i Skåne.
Frågor till politikerna:
1. Är detta något ni i ert parti är intresserade av att göra i Region Skåne?
2. Är ni beredda att på något annat sätt skapa en vårdkedja för män som har utsatts för övergrepp?
Carl Johan Sonesson (M), ordförande för hälso- och sjukvårdsdelegationen i Region Skåne:
– Vi fördjupar oss gärna i frågan och säger varken ja eller nej i dagsläget. Vi behöver mer kunskap först.
– Samma svar som i fråga 1.
Anders Åkesson (MP), förste vice ordförande för hälso- och sjukvårdsdelegationen:
– Eftersom våld och sexualbrott mot kvinnor är betydligt vanligare har vi naturligt lagt vårt största fokus på detta. Samtidigt finns det anledning att under kommande mandatperiod se över vården just avseende sexualbrott mot män.
– När det gäller sexualbrott mot män måste vi skapa oss en bättre bild över vad som behöver göras, det känns nödvändigt.
För att nå målen om en jämlik och jämställd vård i hela Skåne, vill vi att stora beslut avseende vården i Skåne alltid skall ha en jämställdhetsanalys. Detta skulle synliggöra de brister som i dag finns inom vården.
Henrik Fritzon (S), andre vice ordförande för hälso- och sjukvårdsdelegationen:
– Svaret på båda frågorna är att vi kan tänka oss någon form av vårdkedja eller mottagning, beroende på hur vi identifierar behovet.
Gustav Georgson, politisk sekreterare för Folkpartiet i Region Skåne:
– Folkpartiet är positiva till en särskild mottagning för män som har utsatts för sexuella övergrepp och våldtäkt, men tror samtidigt att kunskapen måste öka på alla vårdenheter i Skåne.
– Folkpartiet har följt debatten som följde av RFSU:s kartläggning och vill att kompetensen och informationen hos 1177 och på våra akutmottagningar skyndsamt förbättras när det gäller att möta män som har blivit utsatta för sexuella övergrepp och våldtäkt. På lite längre sikt behövs utbildningsåtgärder och Skåneövergripande rutiner utarbetas för att garantera ett gott och likvärdigt mottagande på alla vårdenheter i Skåne.
Frågorna har även skickats till Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, som vid denna tidnings pressläggning inte hade kommit med svar.