BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Studien kunde konstatera att kvinnor som använde så kallat kombinerat p-piller, som innehåller både könshormonerna östrogen och gulkroppshormon, löpte 23 procent större risk att ordineras ett antidepressivt läkemedel av sin läkare, oftast under de första sex månaderna efter att p-pillren skrivits ut. Kvinnor som tog p-piller med bara hormonet gulkroppshormon löpte 34 procent högre risk att få en antidepressiv diagnos.
Unga extra drabbade
Unga flickor visade sig löpa störst risk. Bland de som tog kombinerade p-piller löpte 80 procent större risk för depression och bland de som tog p-piller med gulkroppshormon var risken mer än dubbelt så stor i jämförelse med de jämnåriga flickor som inte tog pillren.
Forskaren Øjvind Lidegaard vid Köpenhamns universitet hävdar att det är dubbelt så stor risk för kvinnor att någon gång i livet drabbas av en depression. Före puberteten finns ingen sådan skillnad mellan könen, utan den uppstår först senare och forskarna kopplar det till de kvinnliga hormonerna som p-piller innehåller.
Vanligt preparat
Nyligen offentliggjordes en stor svensk studie som visade att p-piller kan ha negativ effekt på tjejer och kvinnors lust att ha sex, deras tillfredsställelse och upphetsning. I studien vid Karolinska Institutet, som publicerades i The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, testades 340 personer mellan 18 och 35 år.
En grupp fick äta kombinerade p-piller och den andra fick äta sockerpiller. Resultatet visade att den sexuella lusten minskat signifikant för vissa som tog hormonpreparaten. Professor Angelica Lindén Hirshberg, som ledde studien, vill dock inte dra för stora slutsatser av resultatet och tycker inte att de kvinnor som mår bra av pillren har skäl att sluta med dem.
– Eftersom förändringarna var relativt små måste resultaten tolkas med viss försiktighet. För enskilda kvinnor kan dock effekten vara av klinisk betydelse, säger Angelica Lindén Hirschberg på Karolinska Institutets hemsida.
Började säljas 1965
Miljontals kvinnor över hela världen använder hormonella p-piller. I Sverige började p-piller säljas 1965. Den första generationen p-piller innehöll stora doser östrogen och gav kraftiga biverkningar i form av illamående, viktökning, svullnad i kroppen, huvudvärk, irritation, minskad sexlust och i enstaka fall blodproppar. På 1970-talet lyckades man få ner östrogenhalterna och i slutet på 1990-talet kom vad som ibland kallas för ”tredje generationens p-piller” med nya typer av syntetiska hormoner och ännu lägre östrogenhalter. De har visat sig ge en något ökad risk för blodpropp jämfört med pillren från 1970-talet.
För två år sedan ändrade Läkemedelsverket sina rekommendationer för preventivmedel. Från att ha förespråkat p-piller i första hand ska myndigheten nu förespråka spiral och p-stav framför p-piller. Dessa preventivmetoder bedöms vara mer säkra efter de redan sitter i kroppen och inte kräver att man kommer ihåg och tar dem varje dag, vilket ofta är ett problem för unga kvinnor.
Frågor
1. Tar du p-piller i dag?
2. Har din syn på p-piller förändrats?
Kajsa Loord, 34 år, kommunikationsansvarig
1. Nej, men jag gjorde det innan jag fick min dotter, mellan 18 och 30 års ålder.
2. Ja! Min väninnas mamma fick bröstcancer av p-piller och då rådde hon mig att sluta ta det. Jag fick inte depression men det kändes inte bra att ta det. Jag tycker också det är ett problem att allt ansvar ska ligga på kvinnan.
Natalie Larsson, 38 år, arbetar med marknadsföring
1. Nej, inte längre. Men jag gjorde det tidigare, under tolv års tid.
2. Ja. När jag fick det utskrivet första gången var det på grund av min svåra mensvärk, inte för att jag var sexuellt aktiv. År efteråt, när jag slutade, förstod jag hur stor effekt det haft på min kropp. Plötsligt kunde jag läsa kroppens egna signaler. Min kropp hade varit mer deprimerad än jag förstått.
Nina Forsvall, 38 år, kontorschef
1. Nej, jag är livrädd för p-piller!
2. Jag tog p-piller för tio år sedan under fyra års tid. Det ledde till att jag fick en cysta på ryggraden och många fick samma problem. Till sist slutade de att tillverka just den sorten men då var det redan försent för mig. Jag får leva med cystorna som tas bort med jämna mellanrum. De gör väldigt ont.
Susie Ringblom, 18 år, studerande
1. Nej, inte nu längre.
2. Ja. När jag tog p-piller mådde jag väldigt dåligt. Jag gick in i en svår depression och gick upp i vikt. Jag hade aggressionsproblem och det drabbade även min familj. Efter att halvår blev jag tvungen att sluta. I dag mår jag bättre.
Alma Rydman, 27 år, student
1. Nej, inte nu, det funkade inte bra för mig.
2. När jag började med p-piller trodde jag inte att det skulle vara så mycket biverkningar. Men det var det. Jag blev väldigt nedstämd och provade olika sorter. Jag tycker att man borde jobba mer på att ta fram p-piller för män. Det verkar ju som att de redan finns framtagna.