Den svenska befolkningen dricker betydligt mindre nu än vid början av 2000-talet. Det visar siffror från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Och i en enkät som genomfördes av organisationen IQ i våras förknippade fler unga alkohol med någonting sunkigt och ohälsosamt snarare än med någonting coolt.
Alkohol, visar enkäten, ses inte längre som avgörande för att ha kul bland dagens unga, som hellre lägger krutet på en hälsosam livsstil.
Studenthemmet utan alkohol
På studenthemmet Arken, beläget i centrala Uppsala, har man lång vana av att avstå från alkohol. Här har nyktra studenter bott sedan 1889.
– Fast vi har faktiskt blivit lite mer tillåtande. Från början var vi absolutistiska och alla som bodde här var tvungna att vara nyktra hela tiden, berättar studenten Sara Björck, som även är föreståndare på Arken.
I nuläget finns det inget krav på att boendets cirka 150 hyresgäster ska vara helnykterister, men det är fortsatt förbjudet att konsumera eller förvara alkohol inom husets väggar.
– Och man får inte komma hem och uppträda berusat eller något sådant, förtydligar Sara Björck.
Platserna på studenthemmet fördelas utefter ett internt kösystem, där förtur går till helnyktra studenter som är med i en nykterhetsorganisation.
– Men det går att få rum här oavsett, så länge man följer reglerna, framhåller Sara Björck.
Hatar inte de som dricker
För Sara Björck, som för många av de boende, är det snarast en familjetradition att välja Arken.
– Både min mamma och morbror bodde här, och lite annan släkt. För mig har det alltid varit något av en självklarhet och jag har aldrig haft svårt att välja bort alkohol, säger Sara Björck.
Anledningarna till att välja ett nyktert boende kan vara många, menar hon.
– En hel del av de som bor här är exempelvis nyktra av religiösa skäl.
Hannes Tunving, ekonomistudent och boende på Arken, påpekar också att flera är uppvuxna med familjemedlemmar som haft problematiskt alkoholbruk.
– På så sätt fungerar Arken som en fristad, ett perspektiv som är viktigt att lyfta fram, anser Hannes Tunving.
Han tycker att nykterhet ibland felaktigt framställs som en form av kritik mot andras val.
– Men att vara nykterist handlar inte om att man hatar människor som dricker, utan om att skapa alternativa mötesplatser.
”Är som alla andra”
Trots att inställningen till alkohol tycks vara på väg att förändras bland unga i samhället upplever både Sara Björck och Hannes Tunving att det fortsatt finns tröttsamma fördomar kring nykterister.
– Det finns en bild av att vi är udda, men nyktra studenter är precis som alla andra, bara att vi inte dricker, säger Sara Björck.
Något Hannes Tunving håller med om.
– Det känns som att folk tänker att vi inte har något socialt liv, men mycket av fokuset i nykterhetsrörelsen ligger just i att socialisera utan alkohol.
Och på Arken bjuds det på gott om sociala aktiviteter. Under året anordnas bland annat högtidsmiddagar kring jul och påsk och brädspelskvällar är ett inte sällan förekommande inslag.
– Självklart utan att någon alkohol är inblandad, påminner Sara Björck.
Ett annat stående inslag är den årliga Hackspettsmiddagen, men om den är Sara Björck mer förtegen.
– Det är en hemlig tillställning, så man får egentligen inte berätta vad som försiggår då!
Mer medvetna om personliga image
Det finns flera teorier kring varför unga numera dricker allt mindre.
En förklaring som ofta framförs är att höga prestationskrav i dagens samhälle gör att unga känner stor press att lyckas och inte upplever sig ha ”råd” att vara bakfulla.
Ett resonemang som för Hannes Tunving känns lite väl simplistiskt. Han tror att det framför allt har att göra med skärmens intåg i ungas liv.
– Nuförtiden riskerar alla att bli filmade när som helst, vilket gör att man blir mer medveten om sin personliga image. Förr var det mesigt att inte dricka, nu är det tvärtom. Nu riskerar man att skämma ut sig och att det läggs ut till allmän beskådan, resonerar Hannes Tunving.
Ökade sociala alternativ tror han kan vara en annan anledning.
– Min föräldrageneration hade inte så mycket att göra, man sågs mest och söp på den lokala krogen.
En miljö som han själv inte ger mycket för.
– Jag har varit på krogen men jag tycker att det är ett konstigt ställe. Vad gör folk där egentligen? Inte verkar syftet vara att socialisera eller träffa andra människor i alla fall.
Skulle du kunna tänka dig att bo i ett helnyktert studenthem?
Jack Fenwick, student i historia
– Nej, jag bor inte i någon form av studentboende. Men om jag verkligen hade behövt boende i en kort period, då kanske jag hade övervägt det.
Albin Löding, studerar till socionom
– Ja, varför inte? Eller jag vet inte. Om det skulle vara bättre pris, alltså billigare boende, då kan jag tänka mig att ställa upp.
Vanessa Kron, studerar till ämneslärare
– Ja, jag är själv inte så mycket för studentlivet, speciellt inte alkoholkulturen. Jag kallar mig själv nykterist, fast ibland så håller det inte.
Anton Yao, juridikstudent
– Nej, jag tycker det är kul att gå på krogen. Dessutom har jag redan annat boende. Men om jag skulle behöva bostad någon gång skulle jag kanske kunna tänka mig det, ett litet tag.
Irene Holmin (t.v.) och Elle Faleij, studerar molekylärbiologi
– Vad innebär det? Får man inte dricka alls? Inte ens i rummet? Det hade inte passat mig, jag tycker om att gå ut.
– Det låter bra om man inte vill dricka men tråkigt om det är helt intolerant mot alkohol.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.