– Vi vill visa att intresset är stort bland läkarstudenterna att hjälpa vården med det här, säger Nora Almér.
De som har anmält sig på listan är i slutet av sina läkarstudier och studerar på termin 10 och 11.
– Då har vi tillräcklig kompetens enligt de vanliga reglerna att arbeta, säger Nora Almér.
Kan pausa studierna
Nu börjar också de olika regionerna och sjukhusen efterlysa både sjuksköterske- och läkarstudenter som vill hoppa in. Region Skåne meddelade i slutet av förra veckan att det finns ett avtal med medicinska fakulteten vid Lunds universitet om att studenter som vill ställa upp ska kunna arbeta i vården parallellt med studierna. Om arbetet och sjukvårdens behov i takt med att smittan sprids blir mer omfattande ska studenterna kunna göra studieuppehåll för att jobba och ändå behålla sina platser på utbildningen.
– Vi gör vad vi kan för att stimulera våra studenter att bidra i vården och samtidigt hitta vägar för att klara kurser och utbildning, säger Kristina Åkesson, prodekan vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
Uppstår luckor
På Skånes universitetssjukhus kommer studenterna inte primärt att arbeta med vården av de covid-19-sjuka patienterna. Den vården ska i första hand skötas av ordinarie personal som har erfarenhet av intensivvård.
– De kommer att uppstå luckor när vi omplacerar personal och när personal bli sjuka. Det är för att täcka de luckorna som studenter kan gå in, säger Ingemar Petersson, forskningschef på Skånes universitetssjukhus.
I nuläget är det störst brist på undersköterskor, så det är i den funktionen som studenter kommer att plockas in. Alltså inte som läkare även om läkarstudenter i slutet av sin utbildning kan vara behöriga att arbeta som läkarassistenter och underläkare.
– Just nu är det mycket större brist på undersköterskor och sjuksköterskor än på läkare. Men vi sitter i bemanningskrismöten varje dag och det kan komma att ändras, säger Ingemar Petersson.
Även regionerna i norra Sverige, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska institutet i Stockholm och Sahlgrenska i Göteborg har gått ut och efterlyst studenter som kan arbeta. Men på Sahlgrenska vill man först plocka in färdigutbildad vårdpersonal som arbetar med andra saker i dag innan man kallar in studenter.
– Vi vill att studenterna först och främst ska bli färdiga med sina utbildningar för de kommer att behövas i framtiden. Just nu är inte läget sånt att de behöver kallas in, men vi har varskott universiteten och högskolorna i vårt område om att vi kan behöva studenterna om läget blir sånt att vi inte klarar det med den personal vi har, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Står redo
Nora Almér, som själv läser på termin 11 och för tillfället är placerad på vårdcentral, säger att hon håller sig uppdaterad om läget och är redo att rycka in om det behövs.
– Jag är glad att så många har visat att de vill göra någonting, säger hon.