– Det är viktigt att barnfamiljer kan klara sitt boende och att barn inte drabbas lika hårt av coronakrisen, sa han då.
Utreder bostadsbidraget
Åtgärden gällde som många andra coronaåtgärder fram till årsskiftet, men till skillnad från exempelvis höjd a-kassa, tillfälliga regler för sjuk- och föräldrapenning, omställningsstöd och permitteringsstöd för företag förlängdes det inte, som Dagens Arena berättade i förra veckan.
Dagens ETC har sökt Ardalan Shekarabi (S) för intervju. I mejl svarar han att det var en överenskommelse om en tillfällig höjning fram till utgången av 2020.
”Men vi arbetar fortsatt med att förbättra bostadsbidraget och får under året förslag från en utredning på området om hur bostadsbidraget ska bli mer träffsäkert. Regeringen har tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet även kommit överens om andra viktiga åtgärder för att förbättra ekonomin för bland annat barnfamiljer. Det handlar om höjd a-kassa som är väldigt viktigt för den som drabbas hårt och blir av med jobbet, det genomförs även en höjning av underhållsstödet till ensamstående föräldrar.”
Centerpartiets riksdagsledamot Martina Johansson säger dock att det kan bli aktuellt att se över möjligheterna att ge barnfamiljer ett extra stöd igen.
– Naturligtvis ska inga barnfamiljer lämnas på bar backe i Sverige. Det verkar som att regeringen har gjort bedömningen att de generella skyddsnäten har fungerat. Skulle det visa sig att det uppstår problem är det något vi får titta på igen, säger hon.
På Stockholms stadsmissionen ser socialchef Stina Kelly von Essen en ökning av behovet av hjälp.
– Vi ser att vi delat ut mer av både mat och ekonomiskt stöd. Det är betydligt mer än föregående år och det är direkt kopplat till pandemin.
De ser också att det är nya grupper som söker stöd.
– Det är nog många som levt på marginalen men klarat sig, som inte gör det nu längre. Och där ser vi även barnfamiljer.
Långvariga konsekvenser
Bostadsbidraget är ett effektivt sätt att nå barnfamiljer. Att höjningen inte förlängts var förvånande, säger Stina Kelly von Essen, och hon är orolig för de långtgående konsekvenserna, som i första hand barn drabbas av.
– Vi vet att barn som växer upp i fattigdom inte kan delta i aktiviteter i samma utsträckning. Man har inte råd. På sikt påverkar det negativt när barn inte får tillgång till lek, kontaktytor och aktiviteter säger hon.
Vabb knäcker ekonomin
Föreningen Makalösa föräldrar arbetar med att stärka ensamstående föräldrars möjligheter. Generalsekreterare Christina Olsson ser att pandemin slagit hårt mot föreningens medlemmar.
– Jag hör föräldrar säga att nu måste de trolla med knäna sista veckan innan pengarna kommer och leva ännu fler dagar i veckan på pasta, nudlar och gröt, säger hon.
Hon ser att de extra pengarna betytt mycket under pandemin för föräldrar som sitter i en situation där en liten ekonomisk försämring kan knäcka ekonomin. När a-kasseavgiften och hemförsäkringen redan prioriterats bort och vabben ökar riskerar fler att hamna i en ohållbar situation.
– De har så små marginaler att när de åker på att vabba då hamnar de på minus och kan inte längre betala sina räkningar.