Sedan 2008 har asylsökande som arbetat ett visst antal månader under asylprövningstiden möjlighet att ansöka om arbetstillstånd – och få stanna trots att asylskälen inte bedömts vara tillräckligt starka.
En förutsättning är att det handlar om fast jobb eller en tidsbegränsad anställning som ska vara minst ett år efter att ansökan kommit in – och att ansökan kommer in i rätt tid.
Sedan 2009 har drygt 5 000 ansökningar avgjorts. Omkring 1 800 personer beviljades temporärt arbetstillstånd, 1 600 fick avslag och nästan lika många, 1 537 personer, fick aldrig sin sak prövad utan utvisades på grund av formella fel i ansökan.
Det vanligaste felet är att de missat de strikta tidsangivelserna och kommit in med sin ansökan för tidigt eller, oftare, för sent.
– Då blir det inte avslag utan utvisning. Lagen säger att ansökan måste ha kommit in till Migrationsverket senast 14 dagar efter att utvisningsbeslutet vunnit laga kraft, säger Susanne Dahl, beslutsfattare på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet.
Vad det beror på att så många missar tidsreglerna för ansökan är oklart.
Migrationsverket har inte gjort någon utvärdering av orsakerna.
Enligt Emelie Smedslund, presskommunikatör på Migrationsverket, kan en av anledningarna vara att den asylsökande fått handlingarna från domstolen för sent för att hinna skicka in ansökan i tid.
– Det kan också vara den asylsökande som missat vad som gäller. Det är upp till de sökande att hålla reda på de regler som finns. Det finns informationsmaterial på många språk, säger hon.
Skyldiga att underrätta
Migrationsverkets handläggare är också skyldiga att hålla underrättelsesamtal efter att ett beslut om utvisning meddelats och ska då informera om möjligheten för den som jobbar att ansöka om arbetstillstånd.
Ändå missar hundratals asylsökande varje år att få sin sak prövad på grund av formella fel. Det gäller bland annat Zainab som vi berättar om härintill.
Antalet ansökningar om arbetstillstånd har mer än halverats sedan 2008.
– Vi vet inte varför antalet minskat, det har inte gjorts några analyser kring det, säger Susanne Dahl.
Den procentuella andelen som inte får sin sak prövad på grund av formella fel ligger alltjämt stadigt kring 25–30 procent.