Så inleds punkt 44 i Januariavtalet mellan S, MP, C och L.
Förslaget har väckt nytt liv i debatten om marknadshyror igen.
Vänsterpartiet har hotat med att väcka misstroendeförklaring mot regeringen och Hyresgästföreningen driver kampanj mot marknadshyror. Högerdebattörer pratar om vikten av att få bort regleringen på hyresmarknaden.
Begreppsförvirring råder, så vad är på väg att hända?
S: ”Inga marknadshyror”
Johan Löfstrand är bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, menar att Januariavtalets förslag inte innebär marknadshyror.
– Först ska vi låta en utredning hantera frågan. Ska vi skapa något som fungerar i en svensk kontext så kan vi inte landa i marknadshyror, det vore katastrofalt om det skulle innebära att det inte finns konsumentskydd, parter eller lagstiftning som skyddar den svaga parten alls.
Han konstaterar att det finns skillnader mellan begreppen fri hyressättning i nyproduktion och begreppet marknadshyra – och att marknadshyra inte alls finns på januaripartiernas agenda.
– Marknadshyror är där det inte finns konsumentskydd, parter eller lagstiftning som skyddar den svaga parten alls. Det är en hyra som sätts på en fri marknad, där varken parter eller konsumentlagstiftning finns.
Men Hyresgästföreningen menar att fri hyressättning i nyproduktion är detsamma som marknadshyra, eftersom fastighetsägaren ensidigt får rätten att sätta hyran?
– Deras uppgift är att företräda sina medlemmar och att driva en hård kampanj. Min bedömning är att den kompromiss vi har landat i är en mellanväg.
Johan Löfstrand är öppen med att friare hyressättning är något som S inte står bakom, utan en kompromiss för att säkra regeringsmakten.
– Hade vi socialdemokrater fått välja så hade vi aldrig ens funderat på frågan kring fri hyressättning. Man måste vara medveten om att det andra alternativet är bra mycket värre. De borgerliga idag är allihop för marknadshyra.
Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, förklarade sin syn på Twitter nyligen.
”Marknadshyra för mig är att man är fri att sätta hyran fritt inte bara när man ingår avtalet utan kan ändra när som helst. Och att man helt kan avvika från de priser som gäller generellt sett i området. Det är inte så i JA. Vi vill ha besittningsrätt, fri hyressättning när man ingår hyresavtal och sedan indexering (tariff), offentlig hyresstatistik, möjlighet att klaga på hyran om den är oskälig med mera.”, skriver han.
Moderaternas bostadspolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin ger sin definition. Till Dagens ETC säger han:
– Av vad som är sagt hittills om fri hyressättning i nyproduktion framgår en ambition om att det ska möjliggöra marknadshyror. Marknadshyror innebär dock inte att fastighetsägaren ensidigt får sätta hyran utan att hyran sätts på den nivå som fastighetsägaren och den kommande hyresgästen kommer överens om.
Hur ser ni på punkten i Januariavtalet om friare hyressättning i nyproduktion?
– Det är svårt att uttala sig om innan det finns ett skarpt lagförslag, men vi är försiktigt positiva. Det går i linje med vår önskan om att gradvis införa fri hyressättning i stora delar av beståndet.
Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Larry Söder är tydlig med att det som föreslås i Januariavtalet ska kallas för marknadshyror.
– Ja, det är klart att det är det. Om du får en fri hyressättning så är det ju marknadshyra, säger han till Dagens ETC.
Leder till ökat byggande?
Ett av argumenten för friare hyressättning är att det kommer att öka bostadsbyggandet, genom att fastighetsbolagen får bättre incitament för att investera i nybyggen.
Samtidigt är hyrorna i nyproducerade lägenheter redan idag höga och historien visar att en friare hyressättning inte har särskilt stor effekt på byggtakten, vilket också stöds av den statliga utredning som gjordes 2017.
– Inte särskilt mycket talar för att vi kommer öka bostadsbyggandet med marknadshyror, sa PG Nyström, chefsjurist på Hyresgästföreningen, på Bostadskongressen i Västerås i januari.
Men Carl-Oskar Bohlin har flera andra argument för en friare hyressättning.
– En reform likt detta skulle kunna bidra till en bättre fungerande och mer rättvis hyresrättsmarknad på sikt. Det är första steget mot en marknad utan svarthandel och nepotism men också en marknad där kötid inte är avgörande. Det skulle öppna upp marknaden för de unga och nyanlända som önskar ett flexibelt boende men som idag, oavsett inkomst, trängs bort av de som är äldre och av naturliga skäl har längre kötid, säger han.
Risk för höjda hyror
På andra sidan står Hyresgästföreningen som menar att friare hyressättning leder till kraftigt höjda hyror. I vissa kommuner och stadsdelar skulle hyrorna höjas över 50 procent.
Konsumtionsutrymmet för de 1,5 miljoner svenska hushåll som hyr sitt boende skulle minska med uppåt tolv procent.
Dessutom, menar Hyresgästföreningen, skulle marknadshyror leda till ökad segregation.
Vänsterpartiet har lovat att rikta misstroende mot Stefan Löfven om förslaget blir skarpt.
– Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får dom det, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.
För att ett misstroende ska få effekt krävs att övriga oppositionspartier ställer sig bakom.
Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson Roger Hedlund svarade såhär på Bostadskongressen.
– Vi motsätter oss marknadshyror, vi tror inte på det.
Moderaterna är mer försiktiga.
– Om de är beredda att fälla regeringen för detta är det något vi kommer att ta ställning till när situationen uppstår och vi har tagit del av deras utgångspunkter, säger Carl-Oskar Bohlin.
Kristdemokraternas utgångspunkt är klar.
– Om man bara tar delen om friare hyressättning i nyproduktion så är det ju en del av vår politik. Då har vi inte samma uppfattning som Vänsterpartiet. Vi är för den punkten i Januariavtalet, säger Larry Söder.
Ni kommer inte att stå bakom en misstroendeförklaring?
– Inte om det gäller bara just detta enskilda fallet, sen kan man linda in det i andra förslag, då får vi ta ställning till det i så fall. Men vi är för friare hyressättning i nyproduktion.