– Eftersom erbjudandet rörde även en vårdkoordinator på vårdcentral, som vanligtvis är -regionens ansvar, så var det här möjligt att få en sammanhållen vårdkedja genom en extern aktör, säger Catharina Johansson, chef för vård och äldreomsorgs-förvaltningen i Alingsås.
Kräver fem miljoner
Men i juni lämnade Konkurrensverket in en ansökan till Förvaltningsrätten i Göteborg, där de kräver att kommunen betalar fem miljoner kronor i böter för att avtalet strider mot upphandlingslagstiftningen.
– Det vi har gjort är en unik sak som nu prövas. Det är bra för framtiden då det här öppnar andra möjligheter till samarbete. Det är alltid så när man provar något nytt, någon måste gå först, och nu råkar det vara Alingsås kommun, säger Catharina Johansson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon tycker att det är spännande att se vad utgången av den rättsliga processen blir.
– Det finns säkert fler områden där vi behöver involvera civilsamhället i de utmaningar som finns, säger hon.
Catharina Johansson berättar att idéburna organisationer som Röda korset och Frälsningsarmén har engagerats i vårdkedjan, på ett sätt som Alingsås kommun inte hade kunnat göra själva, exempelvis som hembesök, samtalsstöd och aktiviteter för att bemöta ensamhetsproblematik hos äldre.
Ser många möjligheter
Alla kommuner måste välja leverantörer utifrån det som köps och det får inte finnas lojalitet mot tidigare eller lokala leverantörer. Det enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, och tillhörande EU-direktiv. Men tjänster som är ”icke-ekonomiska” omfattas inte av lagen. Alingsås kommuns advokater skriver i sitt svar till förvaltningsrätten att Bräcke diakonis vårdkedja, den verksamhet som de utför, är skattefinansierad och att det inte är ”ersättning i EU-rättslig mening”.
Utgången blir prejudikat
Vad som är en icke-ekonomisk tjänst är ibland en bedömningsfråga, men i det här fallet är det tydligt att det finns ekonomiska intressen menar Magnus Ehn, processråd på Konkurrensverket.
– Bara för att den enskilde personen som bor på Ginstgården inte betalar till kommunen vad det faktiskt kostar, innebär inte att när kommunen sedan väljer att gå ut på marknaden, att det avtalet inte är ekonomiskt, säger han och hänvisar till att Alingsås kommun betalar Bräcke diakoni 15 miljoner för att täcka kostnader.
Även Magnus Ehn tycker att ärendet är väldigt spännande, eftersom utgången kommer att bli ett prejudikat. Om kommunen får rätt påverkar det vad som ska och inte ska upphandlas på kommunal nivå, men det kan även beröra landstingen som upphandlar vård.
– Då får det väldigt stora konsekvenser bedömer jag. Det skulle innebära att all vård, omsorg, sociala och välfärdstjänster, som nästan alltid är solidariskt finansierade i Sverige, skulle omfattas. I fjol hade vi cirka 1 100 upphandlingar av vård- och omsorgstjänster i Sverige, säger han och tillägger att det även skulle kunna handla om andra tjänster utanför vården.
Om myndigheten får rätt i Förvaltningsrätten, och vid eventuella överklaganden till högre instanser, kan det innebära att kommunen får betala fem miljoner kronor i skadestånd. Men Alingsås kommer inte att tvingas riva upp kontraktet med Bräcke diakoni.