BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Rodney Engström, Skön, är stiftets toppnamn för Borgerligt alternativ i valet till kyrkomötet. Han vill att kyrkan blir bättre på att engagera unga människor.
– Vi är duktiga på att engagera yngre barn i olika barngrupper men sedan tappar vi ungdomarna. Kyrkan bör bli bättre på att erbjuda andra saker, exempelvis ledarutbildningar, som gör att fler ungdomar fortsätter att engagera sig i kyrkans arbete, säger han.
Stå upp för människors lika värde
Tommy Eriksson, Tuna-Attmar, är Socialdemokraternas förstanamn både i valet till stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Han anser att kyrkan ska stå upp för människors lika värde och att präster inte ska kunna vägra viga samkönade par.
– Det är rimligt att människor som älskar varandra ska ha samma rätt till vigsel, oavsett sexuell läggning. Vi vill att för de som utbildas och som vigs till präster ska det vara obligatoriskt att viga samkönade, inte något man själv kan välja.
Rika och fattiga församlingar
Han vill också lyfta frågan om församlingarnas ekonomi.
– I dag är det stora skillnader mellan rika och fattiga församlingar. Det skapar en orättvisa och ojämlikhet beroende på var du bor. Här måste stiftet hjälpa till, genom att exempelvis stötta församlingar att gå samman, för att skapa större bärkraftiga enheter, säger Tommy Eriksson.
Vänstern i Svenska kyrkan har inga representanter i stiftsfullmäktige i dagsläget, men mobiliserar inför valet, där Marie Buhr finns med som kandidat.
– Vi vill inte att kyrkan ska bli en tummelplats för nazister och nationalister. Eftersom det bara är 13 procent som röstar rustar nu fascistiska krafter för att mangrant kuppa in sig i kyrkornas styrelser. Vi måste värna kyrkans öppenhet och dra kyrkan åt vänster, säger hon.
Hon lyfter bland annat kyrkans humanistiska och sociala arbete med tiggare på hemmaplan och biståndsarbetet utomlands.
– Stå upp för demokratiska rättigheter, om alla människors lika värde, värden som Jesus stod för, och gå och rösta, säger Marie Buhr.
Ett liknande resonemang har även ETC:s ledarskribent Caroline Sundström, som lyfte kyrkovalet i sin ledare häromveckan.
– Nu tar vi oss i kragen och går till valurnorna, så har vi gjort vad vi kan för att den svenska kyrkan ska förbli en demokratisk organisation som präglas av öppenhet, frihet, jämlikhet och solidaritet och att kyrkan får bli en plats där alla människors lika värde står i centrum, påpekar hon.
14 miljarder i kyrkoavgift
Svenska kyrkan är en stor organisation med över sex miljoner medlemmar som betalar över 14 miljarder kronor i kyrkoavgifter. Som jämförelse kan nämnas att det är dubbelt så mycket som Landstinget Västernorrlands budget.
I Härnösands stift är 1 400 personer engagerade i valet som kandidater, de flesta på lokal nivå i kyrkofullmäktige i församlingarna.
Samtidigt har Svenska kyrkan en utmaning där medlemsantalet minskar. Rodney Eriksson i Borgerligt alternativ menar att kyrkan måste bli bättre på att berätta vad man faktiskt gör och vad man kan erbjuda.
– Det är viktigt för kyrkan att visa vilka insatser som man faktiskt gör för att bryta den negativa trenden. Hur många vet att vi har efterlevandegrupper för den som mist sin livskamrat? Det är bara ett exempel, säger han.
Tio nomineringsgrupper ställer upp i stiftsfullmäktige. Alla, utom Vänstern i Svenska kyrkan, ställer även upp i valet till kyrkomötet. På lokal nivå varierar antalet partier som deltar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Borgerligt alternativ: Vill motverka partipolitik och centralisering i kyrkan genom att stärka församlingarna. Vill stärka arbetet bland barn och unga och sträva efter att allt fler döps och konfirmeras. Har i dag 3 mandat i stiftsfullmäktige.
Centerpartiet: Arbetar för att Svenska kyrkan ska vara en folkkyrka som är lokalt förankrad, som är öppen och ”präglas av framtidstro och vara en stark röst för humanism och mot främlingsfientlighet”. Är näst största grupp i dag med 13 mandat i stiftsfullmäktige.
Frimodig kyrka: Arbetar för att kyrkan ska ”ha Jesus i centrum i allt arbete och i alla beslut. Detta visar sig i: kärlek och trohet till Bibeln, omsorg och öppenhet mot alla människor, ansvarstagande för skapelsen, en iver att föra allt fler till en levande relation med Jesus Kristus”. Har i dag 3 mandat i stiftsfullmäktige.
Fisk – fria liberaler i Svenska kyrkan: Vill verka för en öppen och fördomsfri kyrka där kyrkan är kallad till socialt ansvar och tar vara på ideella insatser. Vill arbeta för en ökad kunskap om kristen tro hos barn och ungdomar. Har i dag 2 mandat i stiftsfullmäktige.
Kristdemokrater för en levande kyrka: Arbetar för att ”Svenska kyrkan skall fullfölja sin kallelse att göra Jesus Kristus känd, trodd och älskad. Har i dag 4 mandat i stiftsfullmäktige.
Miljöpartister i Svenska kyrkan: Arbetar för att ”en kyrka som på kristen grund är en aktiv part i arbetet för att skapa den långsiktigt hållbara samhällsutvecklingen”. Har inga mandat i stiftsfullmäktige.
Posk – partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan: Vill se en opolitisk kyrka som utifrån teologiska aspekter tar ställning i bland annat välfärdsfrågor och vill satsa på katastrofbistånd och miljöarbete. Har 6 mandat i stiftsfullmäktige i dag.
Socialdemokraterna: Verkar för att Svenska kyrkan ska vara en kyrka som står upp för alla människors lika värde och rätt, en öppen och välkomnande folkkyrka och för en kyrka som vill vara Sveriges bästa arbetsgivare. Är största parti i dag med 28 mandat i stiftsfullmäktige.
Sverigedemokraterna: Jobbar för en kyrka som står upp för framför allt kristna i Sverige och utomlands. Samtidigt vill de att kyrkan ska bedriva ett aktivt missionsarbete bland ickekristna i Sverige. Har i dag inga mandat i stiftsfullmäktige.
Visk – Vänstern i Svenska kyrkan: Vill se en öppen folkkyrka i ett mångkulturellt samhälle där Svenska kyrkan ska vara pådrivande för en generös flyktingpolitik, rätt till familjeåterförening och stärkt asylrätt. Har i dag inga mandat i stiftsfullmäktige.