Kommunen lägger varje år hundratals miljoner i skattemedel på att köpa in varor och tjänster. Striden gäller vilka krav som ska ställas på de företag som är leverantörer till kommunen. Redan innan den nya inköpsstrategin skulle behandlas i kommunstyrelsen stod det klart att den styrande koalitionen med S, V och C, inte var ense i frågan.
När inköpsstrategin skulle tas upp i kommunstyrelsen hade partierna därför två förslag, där S och V hade en skarpare skrivning om rätten till kollektivavtal även för anställda i privata företag.
Men oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) orsakade ytterligare turbulens när han ajournerade mötet i kommunstyrelsen inför beslutet.
Dyrare för skattebetalarna
Enligt företrädare för både S och V som ETC talat med gjorde sedan de tre borgerliga partierna i opposition upp med MP och SD om en gemensam linje för att stoppa förslaget. Men det förnekar Jörgen Berglund.
– Nej, inte en chans. Vi samarbetar inte med vare sig Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna. Vi behövde prata ihop oss på den borgerliga sidan. Att påstå att vi gjort upp med SD är ett försök till fokusflytt för att komma bort från huvudfrågan, säger han.
Han menar att inköpsstrategin blir krångligare för leverantörerna och dyrare för skattebetalarna.
– Kommunkoncernen har räknat ut att merkostnaden för att implementera och följa upp alla nya krav innebär en merkostnad på nio miljoner kronor per år.
Jörgen Berglund vill istället återremittera ärenden och ta upp en dialog med näringslivet.
– Det liggande förslaget främjar inte näringslivsklimatet i Sundsvall. Det innebär ökat krångel. Visst ska vi ställa etiska och ekologiska krav men det kan göras på olika sätt, säger han.
Plockar billiga poänger
Kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S) tycker att Moderaterna, som det största oppositionspartiet, borde kunna bättre.
– Moderaterna har inget eget förslag utan försöker plocka billiga politiska poänger i frågan.
Han ser inköpsstrategin som ett viktigt politiskt verktyg.
– Genom att ställa högre krav i våra upphandlingar kan vi göra en rejäl skillnad både för de som arbetar i företagen, för miljön och för våra medborgare, säger Peder Björk.
Turbulensen i kommunstyrelsen slutade ändå med att S-V-förslaget gick igenom då en av centerpartisterna la ner sin röst. De borgerliga partierna reserverade sig mot beslutet liksom Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.
Christiane Rüdiger (V), ledamot i kommunstyrelsen, tar kritiken med ro:
– Vi bryter ny mark på flera områden genom det här beslutet och vi vet att vi kommer att få kritik för att vi vågar ställa höga krav på social och ekologisk hållbarhet. Det är inget som avskräcker. Det här är frågor som är värda att kämpa för, säger hon.
Inköpsstrategin klubbas slutligen av kommunfullmäktige på måndag 30 november.