BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det kanske låter konstigt, men det är inte mycket jag saknar. Jo, det skulle vara samarbetet med kollegorna.
Tyska och engelska
Under lärarutbildningen arbetade hon extra som lärare på mellan- och högstadiet, samt på gymnasiet och inom SFI. Och när hon var färdigutbildad fick hon en tjänst på en högstadieskola utanför Malmö där hon undervisade i tyska och engelska.
– Vad man gjorde i undervisningsväg premierades inte av skolledningen, men om man var aktiv i olika typer av projekt, då belönades man. Jag var oerfaren och hoppade på sådant. Och det blev väldigt mycket till slut.
Helena Olsson berättar att den enda dag hon kände sig avslappnad var fredagskvällen. Sedan började tankarna mala om jobbet inför måndagen.
Psykisk påfrestning
Och hon är inte ensam om sin upplevelse. Över hälften av de som svarade i SCB:s undersökning uppgav att psykisk påfrestning som stress var avgörande i beslutet att lämna yrket.
– Om det var så att jag kunde jobba mer som lärare och mindre som polis i klassrummet så hade det kanske varit annorlunda. Arbetsmiljön blev inte heller alltid den bästa, säger hon.
Hon beslöt sig för att lämna yrket, hon slutade och utbildade sig till facköversättare. Sedan ett drygt halvår har hon sin arbetsplats i en så kallad frilansgrupp tillsammans med ett 20-tal översättare, journalister och fotografer. Och det slumpar sig som så att Helena Olssons nuvarande arbetsplats ligger en våning ovan hennes gamla fackförbunds lokalkontor. ETC Malmö går en trappa ned för att träffa Roine Selind, mångårig avdelningsordförande i Lärarförbundet i Malmö. Han lämnade över till Marie Wall Almquist i år, men är fortsatt förtroendevald. Han känner igen siffrorna från SCB. De faktorer som pekas ut i undersökningen kommer upp i andra undersökningar. Men han ser att lön som faktor faktiskt har minskat. Nu handlar det mer om arbetsbelastningen, att få lov att vara lärare och inte hålla på med många andra kringsysslor.
– Vi ser fortfarande konsekvenserna av de besparingar som gjordes på 90-talet. Mycket av kringpersonal drogs in, stödet runt lärarna för eleverna blev mindre och samtidigt har mer administrativa arbetsuppgifter lagts på lärarna.
Orsak till lärarflykten
Enligt undersökningen som SCB har gjort är just mängden administrativa arbetsuppgifter och uppgifter som inte hörde till läraryrket en stor orsak till lärarflykten.
– Ja, det är också något av det som vi jobbar mycket med nu. Att administrativa uppgifter och annat som inte är direktrelaterat till läraryrket ska lyftas bort.
Helena Olsson trivs med sitt jobb som facköversättare – men det är otryggt och innebär osäkra inkomster som egen företagare. Dessutom är branschen i ständig prispress.
– Samtidigt så trivs jag väldigt bra med att vara min egen och ha friheten. Men med en rejäl lönehöjning skulle det vara intressant att testa att gå tillbaka.