På centralstationen i Stockholm visar en videokonstverket ”Cuckoo Clock” animerade människor och fordon i vardaglig rörelse. Allt i en informationsskylt-, eller piktogramstil karaktäristiskt för upphovsmannen Lars Arrhenius. Människosymbolerna åker rulltrappa, tränar på gym, sitter och jobbar och äter på restaurang. Bilar och tåg passerar. Det har också pendeltågsföraren Johan Nyqvist gjort otaliga gånger. Men när han passerade konstverket exakt klockan fem på söndagseftermiddagen med den kommande vilda strejken i tankarna stannade han till.
Över skärmen tågade människosymbolerna med plakat i händerna och centrerat i mitten knutna nävar som höjdes och sänktes. Klockan visade inte fem, som hon var, utan tre.
– Det var något av det roligaste jag sett där. Klockan visade tre och strejken var varslad till klockan tre på natten, säger han.
Förutspådde konstverket nattens strejk för återinförandet av tågvärdarna? Hade animatören programmerat om skylten i just detta syfte? Relativt snabbt kom han fram till att det måste vara ett komisk, men mycket passande, sammanträffande.
– Jag stod där ställd i typ en sekund, sedan började jag bara garva och tänkte att det här kommer kollegorna skratta gott åt om jag hinner fånga det på film, säger Johan Nyqvist och i videon hörs en kollega hålla med.
Det gjorde de också. I den interna gruppen på facebook för anställda på pendeltåget i Stockholm fylldes posten med skratt-emojis. En sorts comic relief i det spända läget under strejkens första dygn.
”Haha, verkligen humor. Äntligen förstår jag mig på konst”, skriver en i gruppen.
Dagens ETC har sökt animatören som förverkligat Lars Arrhenius vision, Karl Sandzén, för att förhöra sig om eventuella specialprogrammeringar eller om animationen uppnått självmedvetenhet, men har ännu inte lyckats.
Upphovsmannen Lars Arrhenius avled 2020. Men Dagens ETC får kontakt med animatören Karl Sandzén, som vill vara tydlig med att han enbart förverkligade Lars Arrhenius vision.
”Det här är ju helt fantastiskt. Lasse ville ju att hans konst skulle verka i samhället och han var intresserad av politik och verkligheten i allra högsta grad. Han var också intresserad av kommunikation och sociala medier så han skulle ha älskat att konstverket användes som budskap och gav en rundgång och kritik av överheten.”, skriver Karl Sandzén i ett mejl till tidningen.
Han tror att Lars Arrhenius själv skulle ”skrattat gott”. Han skriver att även om det hela är ett turligt sammanträffande, så kan han inte förstå varför klockan visade fel tid.
”Angående strejken så pratade jag med familjen häromdagen att det verkade snålt att spara in på tågvärdar. Det är väl mer mänsklig kontakt och service som behövs idag, inte mindre.”, skriver Erik Sandzén i sitt mejl.
Tror du att animation uppnått självmedvetenhet och själv nu valt att ytterligare förverkliga Lars Arrhenius vision?
"Jag kan inte förklara det! Men helt klart lever konstverket vidare!", skriver Erik Sandzén.