Tidigare i veckan avblåstes den veckolånga strejken i skärgårdstrafiken. Konflikten har varit ovanligt känslomässig. Förra måndagen gick tre fackliga företrädare ombord på en båt för att informera om konflikten och för att hindra den från att lämna kajen, utan framgång. Arbetsgivarorganisationen Almega polisanmälde händelsen. Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap på Linköpings universitet, tror inte att anmälan kommer att leda till något efterspel.
– Man har rätt att gå in på en arbetsplats för att informera om fackliga rättigheter. Det spelar ingen roll att de som jobbar där inte är medlemmar i facket.
Kenny Reinhold är ordförande för Seko Sjöfolk. Han säger att Almega har uppmuntrat till strejkbryteri och att det har pågått under stort sett alla dagar under konflikten, men bara på vissa turer.
– Vi blev väldigt förvånade över att det här hände. Parterna ska respektera de konfliktåtgärder som man sätter in, säger Kenny Reinhold
Fackliga organisationer reagerar alltid starkt på strejkbryteri, som man ser som ett undergrävande av strejken. Men Christer Thörnqvist understryker att frågan om strejkbryteri är moralisk, inte juridisk.
– Ända sedan 30-talet har man varit överens om att man inte ska använda strejkbrytare, i utbyte mot att facket begränsar den lokala strejkrätten.
Svår situation
Christer Thörnqvist tycker inte att det finns något jämförbart fall från senare år. Kenny Reinhold har aldrig varit med om någonting liknande och han tycker att Almega har varit ”väldigt på och aggressiva under hela processen”.
Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega, tycker inte att det är relevant att tala om strejkbryteri. Många som arbetar på båtarna är inte med i facket, andra omfattas av andra kollektivavtal. Almega har informerat sina medlemsföretag om att facket bara förfogar över sina egna medlemmar.
– Traditionellt var det så att alla på en fabrik var medlemmar i facket och omfattades av en strejk. Så ser inte arbetsplatser ut längre.
Men Christer Thörnqvist tycker inte att den förklaringen räcker.
– Utför man de arbetsuppgifter som ligger under strejk är det strejkbryteri. Det är ett brott mot andan i den svenska modellen, säger Christer Thörnqvist.
Christer Thörnqvist säger att man måste ha i åtanke att de som ombeds att utföra arbetsuppgifter som är satta i blockad försätts i en mycket svår situation. Även om de har rätt att säga nej befinner de sig i en beroendeställning till arbetsgivaren.
– De som hamnar i den här situationen är förmodligen ofta rädda för att förlora sina jobb.
”Bra och rättvist”
Kenny Reinhold säger att det avtal som Almega till slut undertecknade var samma som de hade tackat nej till strax innan konflikten bröt ut.
– De ville införa individuella löner, men till slut fick vi behålla tariffsystemet. Vi tycker att det är bra och rättvist.
Stefan Koskinen hoppas att arbetsgivare och fack nu kan diskutera framtiden.
– Vi tycker inte att lönesystemet till sjöss är anpassat till verkligheten som den ser ut idag, företagen tappar i konkurrenskraft mot restauranger på land. Men vi är hoppfulla om att kunna sätta oss ned med facket och nå en kompromiss.