– Egentligen är det svårt att säga hur utbredd den är här uppe eftersom varken vi på Folkhälsoteamet, kommunerna eller polisen får information om läget. Alla tre grupperna övervakas av säkerhetspolisen, Säpo, och det ligger i sakens natur att vad de vet är hemligt, säger Linnea Hedkvist.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hon förklarar att den grupp som är lättast att kartlägga vilka aktiviteter de sysslar med är de högerextrema.
– En grupp som Nordiska motståndsrörelsen rapporterar själva vad de gör på sin hemsida och där kan man läsa om de har delat ut flygblad eller satt upp klistermärken i Lindesbergs kommun, säger Linnea Hedkvist.
Bygger på en pyramidform
Den nya strategin som ska antas av de olika kommunfullmäktige bygger på tre olika nivåer som kan beskrivas som en pyramid. Vid pyramidens breda bas kan kommunen sätta in generella förebyggande åtgärder.
– Det gäller att sprida kunskap om extrema symboler som personer kan bära på sig eller klotter som sprider sådana budskap. Personal på skola, fritids- och ungdomsverksamhet bör bli medvetna om sådana symboler och budskap så att det går att motarbeta sådana tendenser ifall de dyker upp, säger Linda Sköldebrink, folkhälsoutvecklare.
Högre upp i riskpyramidnivån handlar det om mer specifika förebyggande åtgärder.
– Där handlar det mer om att elevhälsan, socialtjänsten och polisen lär sig att identifiera riskgrupper och personer som har närmat sig våldsbejakande extremism för att skapa sig en lägesbild, säger Linnea Hedkvist.
– Det går att jobba med befintliga upparbetade strukturer i kommunerna som det lokala brottsförebyggande rådet, arbetet mot droger eller våld i nära relationer, säger Linda Sköldebrink.
Individuella insatser i topp
I toppen av riskpyramiden handlar det om individriktade förebyggande insatser.
– Där kan åtgärden till exempel bestå i att kommunen kan hjälpa till när personer vill hoppa av extrema grupper. Annan hjälp kan bestå av anhörigstöd eller hjälp för att bli drogfri eller psykiatrisk hjälp. Det handlar om individuella insatser, säger Linnea Hedkvist.
Både Linnea Hedkvist och Linda Sköldevik på Folkhälsoteamet betonar hur viktigt det är att den lokala polisen känner till vilka grupper som finns eftersom det är den som ytterst har som uppgift att skydda det demokratiska öppna samhället. I Lindesberg och i Ljusnarsberg är Stefan Toll kommunpolis.
– Det bor ju några kända personer med anknytning till högerextremism i norra Ljusnarsberg och södra Ludvika kommuner. Och vad det gäller högerextremism så har vi erfarenhet av att det kommer folk utifrån och genomför aktioner i Frövi och i Vedevåg där de delar ut flygblad och sätter upp lappar. Vad det gäller extrema vänsterfraktioner eller islamisk extremism så har vi inom den öppna polisen i nuläget inte några bekymmer med dem. Men vi tar det på allvar så att vi inte blir tagna på sängen för det kan ju hända att grupperingar blir aktiva på små orter likaväl som inne i större som till exempel Örebro, säger Stefan Toll.
Han kan inte på rak arm säga om det finns personer som är involverade i våldsbejakande extremism och som ligger i startgroparna för att genomföra aktioner i någon av de båda kommunerna.
– Det är säkerhetspolisen, Säpo, som har ansvar för den våldsbejakande extremismen och vi inom den öppna polisen har därför inte någon sammanfattande bild hur det ligger till. Skulle Säpo känna till att någon större gruppering etablerar sig här så tar jag för givet att vi inom den öppna polisen får information om det, säger Stefan Toll.
Vill fånga upp personer tidigt
Alla tre kommuner har lokala brottsförebyggande råd som ska involveras i strategin. I Hällefors är det Kenneth Sundkvist från polisen i Karlskoga som är samordnare för det lokala brottsförebyggande rådet.
– Strategin handlar mycket om att jobba i det vardagliga från skolan och uppåt, och polisen ska göra sitt liksom personal på fritids och inom skolan, liksom inom socialtjänsten. Det gäller att fånga upp personer så tidigt som möjligt i befintliga strukturer, säger han.
På frågan om extrema grupper är aktiva i Hällefors svarar han:
– Vad vi inom öppna polisen känner till så har det mest handlat om hot mot asylboendena som öppnade i Sävsjön och i Bredsjö förra året. Även om hoten aldrig realiserades gäller att vi inom polisen i samarbete med platscheferna på boendena arbetar förebyggande för att förhindra att det verkligen händer något. Polisen kommer att jobba förebyggande på fältet och om vi genom underrättelser får reda på att något är på gång så får vi agera efter den informationen. I dagsläget känner jag inte till att det finns några grupperingar inom vare sig högerextrema, vänsterautonoma eller inom extrem islamism i Hällefors, säger Kenneth Sundkvist.