BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det eftersom många anställda inom förskoleverksamheten under vinterhalvåret drabbas av vinterkräksjuka och andra sjukdomar som sprids mellan barnen och personalen. Den rödgrönarosa politiska majoriteten i staden avsätter 7,5 miljoner kronor för att personalen ska slippa betala för sin första sjukdag ur egen ficka.
”Borde vara självklart”
Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet, säger till ETC Göteborg att han hoppas det kommer leda till att fler stannar hemma från jobbet när de är sjuka.
– Man är noga med att barnen ska stanna hemma om de är sjuka och det borde vara lika självklart för personalen. Eftersom det är hög infektionsrisk på förskolorna har personalen hög sjukfrånvaro och därför ska de inte behöva drabbas av en karensdag under vintern, säger han.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger till Dagens ETC att hon tycker satsningen är intressant.
– Det låter som ett intressant försöksprojekt, jag tänker följa det mycket noga. Förskolepersonalen är en bra grupp för ett sådant försök, säger hon.
Satsningen innebär att förskolepersonalen i Göteborg från och med nästa år inte kommer att ha någon karensdag mellan oktober och mars, vilket Daniel Bernmar hoppas ska leda till att kommunen även ses som en mer attraktiv arbetsplats.
– Det är svårt att rekrytera personal till förskolan och det här är ett sätt för oss att locka fler att jobba inom kommunen, säger han.
Upp till parterna
Eftersom bristen på förskolelärare enligt Arbetsförmedlingen är alarmerande över hela landet skulle yrket behöva satsas på även nationellt, men Annika Strandhäll menar att det i så fall är upp till arbetsmarknadens parter att förhandla om.
– Jag är en stark anhängare av den svenska modellen, fackförbund och arbetsgivare får gärna hitta den här typen av lösningar lokalt. Då blir också resultatet förankrat i den lokala verksamheten och dess förutsättningar, säger hon.
Förutsatt att satsningen i Göteborg slår väl ut, vill stadens idag styrande politiker utöka den till fler branscher där smittorisken är hög – exempelvis äldreomsorgen.
Målsättningen är att skapa bättre arbetsvillkor i kvinnodominerade yrken, menar Daniel Bernmar.
– Det är alltid kvinnors arbetsplatser som är nedprioriterade och det vill vi motverka med den här satsningen. Vi är en stor arbetsgivare och om vi visar upp goda exempel kanske andra gör likadant, säger han.
”En bra självrisklösning”
Nationellt har S tillsammans med V nyligen gått ut med att man vill ta bort karensdagen, för att ersätta den med ett vad de menar mer rättvist karensavdrag, men att ta bort karensen vid sjukfrånvaro helt är inte aktuellt, markerar Annika Strandhäll.
– Det råder bred enighet om att karens i någon form är en bra självrisklösning, däremot får det inte slå orimligt hårt, därför gör vi om karensdagen till ett karensavdrag, säger hon.
Karensavdraget, som har ett brett stöd i riksdagen, skulle innebära att ingen förlorar mer än 20 procent av sin veckolön i karens vid sjukfrånvaro, oavsett vilka arbetstider en har.